OTGOVORITE.BG

профил

Билкови рецепти при кашлица и простудни заболявания

Otgovorite.bg
Билкови рецепти при кашлица и простудни заболявания
Споделете

Какво да правим при появата на кашлица и настинка, ако искаме да избегнем употребата на химични медикаменти?

По всяко време на годината са възможни появите на различни видове настинки и кашлици. Дори и през лятото всеки човек с по- слаб имунитет не е застрахован от простудни заболявания особено на дихателните пътища.

  • Няколко пъти на ден се пие по 1 чаена чаша горещ, липов чай, подсладен със сладко от малини, небет-шекер или пчелен мед.

  • Една чаена лъжичка лайка, 1 чаена лъжичка мащерка,1 чаена лъжичка риган. Билките се кипват в 300мл вода, киснат15мин. и се прецеждат. Чаят се пие, подсладен с мед.

  • Една супена лъжица подбел се вари 5 мин. в 250 мл вода. Отварата се разделя на три равни части, които се изпиват за един ден половин час преди хранене.

  • Изрязва се семенната част(със семките )на 2-3 големи дюли и се вари 15-20 мин. в 500мл вода. Пие се без ограничение.

  • Десет добре измити, леко чукнати ореха, 2 ябълки, нарязани на парчета, 5 зърна черен пипер и 2 супени лъжици лайка се варят на тих огън, докато остане 250 мл течност. След изстиване се прецежда. Пие се по 3 пъти на ден половин час преди хранене.

  • Десет добре измити, леко чукнати ореха, 10 небелени скилидки чесън и две големи дюли нарязани със семките на парчета , се варят на бавен огън в 1л. вода, докато последната изври наполовина. След като изстине, течността се прецежда и се пие като чай.

  • Счуканите черупки на 10 измити ореха , 2 грама ленено семе и 1 чаена лъжичка канела се варят 10 мин. в 250 мл. вода. Отварата се прецежда и се подслажда на вкус с чист горски мед. Пие се топла по 1 кафена чашка 3 пъти на ден преди хранене.

  • Три пъти на ден преди ядене се пие смес от 1 супена лъжица мед и 1 супена лъжица зехтин.

  • Половин глава кромид лук се нарязва на ситно. Добавя се 400 г. захар. Всичко това се вари в 1 л. вода 30мин. След изстиване се прибавя 50 г. мед. Взема се по 1 супена лъжица 5-6 пъти на ден.

Съвет: Трябва да се има в предвид че лечението с билки е винаги по- бавно спрямо лечението с обичайните антибиотици или химични медикаменти. Но е важно да се знае че почти винаги не оказва странични ефекти върху организма. Всички рецепти са с доказан ефект. Изберете подходящата за вас, тази чиито съставки биха ви понесли и прилагайте с упоритост. 

Вижте още:

Беше ли ви полезна тази статия?

Print Friendly and PDF

0 Коментара

Login with

Още от Народна медицина

Top