OTGOVORITE.BG

профил

Как да си направим собствена бира? Рецепта за начинаещи пивовари в домашни условия.

Страхил Златанов
Как да си направим собствена бира? Рецепта за начинаещи пивовари в домашни условия.
Споделете

Всеки ценител на бира си е мечтал, поне веднъж, за собствено производство на пивото, особено ако вкусът е нустоим. Ето една сравнително лесна класическа рецпта за първа бира направена в домашни условия.

Като за начало е необходимо е да си набавим следното:

 1. Съд с вместимост 30 л. - в него ще озахарявате, в него ще варите

 2. 30 л. бирена мъст и за него ще трябват грубо 30/7=4.5 кг. малц (тъй като в същият съд ще се проведе варенето с хмела)

Трябва да знаем че: Ако приемем като за начало 4 кг. Малц,трябва да знаем, че те ще дадат около 20л. бира с екстракт 12% и алкохол - според майсторлъка и желанието - 4 до 5 %

Ето и обикновена класическа рецепта за светла бира:

 

Необходими съставки:

 • 1. 4кг. Светъл малц български

 • 2. 12л. вода за озахаряване и 16л. вода за промиване

 • 3. 40 гр. хмел Халертау + по желание още 10-15 гр. за ароматизация в края на варенето

 • 4. Дрожди Нотингам или Young's – 11гр.

Процедура на изпълнение в стъпки:

 1. Смилане на малца (можеш да го поръчаш смлян срещу 1лв. - по 25 ст. на кг.)

 2. Размесване с водата за озахаряване при температура 35-40гр. и задържане така 15-20 мин. (фитинова или иначе казано - кисела пауза - полезна е само за светлите бири)

 3. Загряване до 50-53 гр. и задържане там 20 мин. (белтъчна пауза, задължителна е за българския малц /или поне желателна /)

 4. Загряване до 67гр. и държане там 45 мин. (главно озахаряване) - да не се допуска разлика от повече от 1-2 гр.

 5. Загряване до 72 гр. и там държане 15 мин. (доозахаряване в областта на алфа амилазата - не е задължително, но помага)

 6. Йодна проба - вземаш една лъжица от бистрата течност и я разливаш в чаша или чиния. Капваш една две капки йодна тинктура отгоре й и гледаш дали цветът на йода се променя от жълтокафяв в лилав или черен. Ако няма промяна - всичко е наред, ако лилавее, синее или чернее - лошо, иска още време и не е сигурно че ще стане. Ако не стане не се отказвай - продължавай но имай едно наум, че няма да ти ферментира добре и няма да е баш алкохолна.

 7. Загряване до 78 и нито градус повече ! Едновременно се подготвя водата за промиване на 78 гр. и тя.

 8. Промиване - в отделен съд с двойно дъно и канелка (лаутертюн) - ако не можеш да си го направиш - продава се за 15-20лв. Гледа се леглото с малцовите трици да не остава сухо и се долива периодично по един два литра вода с темп. 78 гр. (надвишиш ли я - прецеждането става прекалено бавно , ако ли пък е под 50-60 гр. има опасност да се екстрахират горчиви танини от люспите на малца) Като за първи опит те съветвам да го караш на максимална скорост без да се замисляш за това колко е бистра течността -нека е мътна,но да не изстива.

  Съвет: Това е най-досадната част. Можеш да си спестиш време като не чакаш докрай, а започнеш да подгряваш още на 50-60 % ОТ крайното количество прецедена течност, за което ти трябва още един съд за събиране. По време на завирането ще доливаш главния съд.

 9. Завиране и врене без капак - общо час и половина ! (ако е с капак ще изкипи и по-лошото е че ще останат вредните съединения продуциращи после диацетила по време на ферментацията).

 10. В началото на вренето (10 мин. след завиране) се слага главната порция хмел за горчивината (изчислява се по номограмата на Джон Палмър, но за първи опит - приеми грубо грам на литър при 10% алфа киселини - за Халертау нека е 1.5гр. на литър защото той е с 7% алфа киселини)

 11. Охлаждане на водна баня или с чилър (серпентина - има в магазина, изисква известни усилия за връзка с водопровода) , опитай с водна баня , но за 25-30 л. ще е доста трудно, може да опиташ и с много лед ако имаш голям фризер.

 12. Финално прецеждане през тензух и зареждане на ферментора, през това време се подготвят дрождите - 11гр. се сипват в чаша със 100мл. вода - да не е гореща или много студена - около 25-30гр. Там престояват не повече от 20 мин. ! Иначе умират от глад ! Може да се направи стартер в голям буркан с 300-400мл. вода, една супена лъж. захар и малко от врялата мъст след охлаждане. Докато се чака да свърши вренето стартерът вече шупва и дрождите са супер активни. За първи опит може да направиш най-простото - просто наръсваш дрождите върху разпенената течност във ферментора. А тя е разпенена,защото ти си я аерирал обилно чрез раздрусване или помпичка за въздух за аквариум.

 13. Главна ферментация - след 8-12 часа започва да бълбука водния клапан, на 24-тия час вече ферментацията е в силата си, а на 48-я час започва да затихва, на 72-ия едвам се забелязва нещо. Изчакваме да мине седмица от заквасването и разливаме в бутилки. Добавяме 0.7% захар (7гр. на литър или на 25л. бира - 180гр.захар или на 500мл. бутилка - една чаена лъж. от 3.5гр а на 2л. ПЕТ бутилка една супена - 14гр.)

 14. Държим бутилките на стайна температура една седмица да се газират, след това поне една седмица на студено, и следва – дегустация!

  Важно да знаем: Нотингама работят и при по-ниски температури - да речем 12-15гр. - тогава се получават бири почти с профила на лагерните (долна ферментация) и ако съчетаем това с дълго отлежаване на около 5-6 гр. (хладилник или студена маза) - става почти лагерна бира.

  При ферментация на около 20 гр. и отлежаване на стайна - правим английски тип бира - ейл/битер/портър/стаут.

Виж те още:

 

Беше ли ви полезна тази статия?

Print Friendly and PDF

0 Коментара

Login with

Още от Статии от Вас

Top