OTGOVORITE.BG

профил

Как се прави бира?

Otgovorite.bg
Как се прави бира?
Споделете

Бирата е едно изключително пиво предпочитано най- вече от мъжката част. Това е най- старата  напитка в света, наредена на трето място по косумация след водата и чая. Технологичния процес се развива до такава степен, че в днешно време се срещат доста разновидности по вкус, цвят, аромат, алкохолен състав и пр. 
 Бира се прави, като се постави най- напред намокрен ечемик на влажно и топло място за да поникне. Щом коренчетата достигнат дължината на зърното, трябва дължината на ечемика да се изсуши принудително и да се прекъсне кълна. Изсушения ечемик се нарича слад, защото има сладникав вкус. Сладът се смиля на булгур, смесва се с достатъчно вода и се нагрява до 70 градуса. Избистрената, жълтеникава и сладичка течност- сладина се вари с хмел и след това веднага трябва да се изтуди за да не вкисне. За целта, младото пиво се разлива в тави, след което се налива в каци, подквасва се с бирена мая и се оставя да ферментира, както виното. Добре ферментиралата бира се налива в чисти съдове, добре затворени и се съхранява в хладни и тъни помещения.
Ако при сушенето ечемикът почервенее, то бирата от него ще излезне малко или повече черна, а ако му се запази естествения цвят, то пивото ще бъде светло. Бирата става по- силна и по- бистра, ако във всеки 20л. от нея се налее в 1л. бяло вино.

Беше ли ви полезна тази статия?

Print Friendly and PDF

0 Коментара

Login with

Още от Статии от Вас

Top