OTGOVORITE.BG

профил

Как се приготвят лекарства от билки?

Otgovorite.bg
Как се приготвят лекарства от билки?
Споделете

Как да си приготвим, чай, мехлем или настойка за разтривка?

Билките имат необикновени свойства още от древни времена, но има някои тънкости които всеки трябва да знае преди да пристъпи към употребата им.  В зависимост какъв тип лекарство искате да си приготвите спецификата е различна. Ето няколко важни указания как да си ги приготвим и какви приложения имат.

  • ОТВАРИ /ЗА ПИЕНЕ/

Това са водни извлеци от лековити билки, от които се използват всички части на растение - запарват се след кипване на водата, според указанията за конкретното заболяване. Добре е да се знае è:

  1. всички горчиви билки се варят 10-15 минути
  2. всички не горчиви –  5-8 минути
  3. всички ароматични, като липов цвят, лайка, мащерка и др.- само се попарват с вряла вода и се оставят да киснат 1 час или цяла нощ  според указанието за конкретното заболяване

 Желателно е всички видове отвари да киснат заедно с билките до пълното им охлаждане, след което да се прецеждат през гъста цедка.

  • ЧАЙ

Посоченото количество билка /или смес от билки / се запарва с кипяща вода и престояват не повече от една минута, след което се прецеждат

  • НАСТОЙКА /ЗА МАЗАНЕ И РАЗТРИВАНЕ/

Приготвят се от винен спирт 60градуса или силна домашна гроздова  ракия над 45градуса, в което се потопява съответното количество билково растение /било листа, цвят или корен/. Според вида на растението, се оставя да кисне в буркан или бутилка с широко гърло, на слънчево и топло място няколко дни или седмици.

  • ПРИГОТВЯНЕ НА МЕХЛЕМ

Четири шепи от посочените билки се нарязват на дребно и се изсипват в 500гр. загрята свинска мас. Запържват се леко при непрекъснато бъркане, похлупват се и престояват една нощ. На следващия ден сместа се затопля, филтрира се през ленена кърпа и топлия още мехлем се сипва в предварително приготвени стъкленици или кутийки.

Ако спазвате указанията, че получите добри резултати, подобряващи състоянието на здравето ви, използвайки лечебните свойства на билките. Разгледайте и другите ни статии на билкова тематика, където ще откриете интересни рецепти с билки за различни болести.

Билкови рецепти при кашлица и простуда

Ефикасно лечение на гуша от нароната медицина

Лекуване на захарен диабет с билки

Беше ли ви полезна тази статия?

Print Friendly and PDF

0 Коментара

Login with

Още от Народна медицина

Top