in

Как се променя жената по време на бременност?

Още от самото начало и по време на цялата бременност, настъпват много и различни промени в организма на жената. Те се изразяват в промяна на функцията при по-голямата част от системите и органите в нейното тяло. Продължителността на бременността обикновено е 40 седмици, но тя може да варира и да бъде по-кратка- (37седмици) или по-дълга (42 седмици). Този период е разделен на три триместъра, всеки от които е с продължителност 12-14 седмици. При всеки един от тях се наблюдават специфични промени както във физиологично, така и в хормонално състояние на женския организъм. Променят се външния вид на жената, функцията на ендокринните жлези, метаболизма, както и някои функции в сърдечно-съдовата система. Матката започва да расте, а ханшът се разсширява . По този начин тялото и организма на жената се подготвят да износят плода, за да може след 9 месеца да се роди едно здраво бебе.

Кога започват първите промени?

Първите промени по време на бременност започват още след зачеването, когато се повишават и нивата на човешкият хорионгонадотропин (ЧХГ), чиито стойности растат много бързо. В резултат на това започват да се проявяват и първите симптоми на бременността, като сънливост, замаяност, повишаване на апетита или промени в настроението. Има разбира се и жени, които не усещат нищо дълго, след като са забременели. Ето и как се променя тялото на жената по време на бременността.

Промени през първия триместър?

През първия и втория месец от бременността не можем да говорим за големи промени във външния вид на жената. През този период дори не се наблюдава наддаване на теглото, въпреки повишаването на апетита. През третия месец обаче матката започва да расте и да притиска пикочния мехур, в следствие на което жената започва да уринира по-често. През този месец се повишават и нивата на естроген и прогестерон в кръвта, млечните жлези стават по-чувствителни, а зоната около зърната на гърдите става по-голяма и потъмнява.

Външни промени във фигурата на жената през третия месец все още няма, с изключение на лекото разширение на таза и качването на 1-2 килограма. Симптомите, които се проявяват през този период са запек, главоболие или киселини.

Промени през втория триместър

С навлизането в четвъртия месец от бременността започват да се проявяват и първите промени във външния вид на жената. Тогава коремчето ѝ започва да расте, а походката ѝ започва да се променя, като горната част на тялото се навежда леко назад. През този месец се проявяват симптоми, като световъртеж, подуване на краката и глезените, кървене на венците или проблеми с храносмилането.

През петия месец коремчето на бъдещата майка продължава да расте и настъпилата при нея бременност вече е забележима и за околните. Това е и периодът, когато тя усеща първите движения на бебето си. В този етап на бременността жените се оплакват от появата на крампи  и изпъкване на вените на краката, често уриниране и появата на запек, поради нарастването на матката.

През шестия месец от бременността жената вече е качила килограми и изглежда доста закръглена. През този период плодът продължава на нараства все по-бързо.

Промени през третия триместър

През седмия месец матката е разположена високо и опира в диафрагмата. През този месец жената вече е много по-подпухнала, като това се наблюдава по цялото ѝ тяло. Това е и причината тя да се оплаква от болки в гърба, сърбеж в корема и появата на стрии.

През осмия месец бебето започва да се движи все по-често, което води до напрежение в мускулите на матката. Жената усеща силна умора и задух, движи се доста тромаво, заради тежестта.

С настъпването на деветия месец коремът пада надолу, което води до голямо натоварване, болки в гърба, кръста и краката. Млечните жлези се увеличават още повече и е налична секрецията на коластра.

Всичките тези промени отвън и вътре, болкат и неудобствата се забравят веднага, щом бебето се появи на бял свят. Някои жени имат щастието да изкарат лека бременност, че чак не разбират кога са изминали 9-те месеца, така, че и вие имате шанса да сте една от тях.

This post was created with our nice and easy submission form. Create your post!

Какво Мислиш?

0 Точки
Upvote Downvote

Написано от Alexandra

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

GIPHY App Key not set. Please check settings

    Какво е цветна бременност?

    Какаови топчета