OTGOVORITE.BG

профил

Какво да направим когато бъдем ухапани от животно?

Otgovorite.bg
Какво да направим когато бъдем ухапани от животно?
Споделете

Най- честите случаи на ухапване са предимно от домашни любимци и малко по- рядки от диви животни. Какво то и да е, ухапване или одраскване, то крие риск от инфекция и трябва да се отнесем с внимание. Какв самостоятелни грижи можем да приложим?
Ако ухапването е повърхностно, третирайте го като малка рана. Измийте раната със сапун и вода и го намажете с антисептичен крем, за да предотвратите инфекцията и го покрийте с чиста превръзка.
Ако не сте ваксинирани срещу тетанус скоро, а ухапването е по- дълбоко и раната е замърсена, се налага да ви направят инжекция
В случаи на ухапвания от агресивни и болни животни, трябва незабавно да потърсите медицинска помощ и да уведомите преглеждащият ви лекар ако имате такива опасения.
Ако имате домашен любимез трябва да го имунизирате редовно, особено ако то има контакт с други други животни 
Ако ухаването е дълбоко, кожата е силно разкъсана и кърви, притиснете, за да спрете кървенето и отидете на лекар по най- бързия начин. Следете за признаци на инфекция. Ако забележите оток около раната или червени ивици които се спускат от раната, изтичане на гной или изключително силнна болка, незабавно потърсете лекарска помощ.

Вижте още:

Беше ли ви полезна тази статия?

Print Friendly and PDF

0 Коментара

Login with

Още от Здраве

Top