OTGOVORITE.BG

профил

Какво да правим при ухапване от змия?

Otgovorite.bg
Какво да правим при ухапване от змия?
Споделете

Повечето змии у нас не са отровни, но все пак има такъв тип като усойница, пепелянка, гърмяща змия, коралови змии, водни мокасини в това число и едноглави змии. В никакъв случай не посягайте към змия, не си играйте с тях и не се опитвайте да ги пипате. Тяхнита реакция винаги ще бъде нападателна.

Ако ви ухапе змия, най-важното е да се определи дали е отровна. Обикновено отровните змии от най- висок клас имат кръгли, елиптични очи като прорези, а главите им са триъгални с вдлъбнатина по средата между очите и ноздрите. Но по една или друга причина трябва да се установи от кой вид спада змията която ви е ухапала. Добре е да направите справка кога последното сте се инжектирали за тетаност. 

Ето няколко съвета за първа помощ  при ухапване от змия:

  1. Ако змията не е отровна, измийте старателно ухапаното място, покрийте го с антисептичен крем и го превържете. Важно е да запазите спокойствие, да не изпадате в паника и безпокойство, защото змийското ухапване на практика не е толкова опасно само по себе си, колкото страшно.
  2. Ако имате опасения, че змията е отровна по най- бързия начин потърсете помощ. Не режете раната и не се опитвайте да изкарате по никакъв начин отровата!!! Не я притискайте и не налагайте лед върху нея особено пряко!!! Направете всичо възможно да обездвижите ухапаното място, ако е крайник (ръка или крак) го вдигнете висо нагоре. Най – важното е да запазите спокойствие, да не изпадате в паника, защото това може да усложни нещата и да предизвика шок. Змийското ухапване предизвиква чувство на страх и паника за вероятни последствия, а всъщност само по себе си може д абъде навременно овладяно, като се улесни самия процес запазвайки самообладение и спокойствие!!!

Вижте още:

Беше ли ви полезна тази статия?

Print Friendly and PDF

0 Коментара

Login with

Още от Здраве

Top