OTGOVORITE.BG

профил

Какво трябва да знаем за кожата и слънцето?

Otgovorite.bg
Какво трябва да знаем за кожата и слънцето?
Споделете

Слънцето не винаги е било на мода. Аристократите от стария свят са пазили кожата си от слънцето, защто то я "уврежда и състарява". 

Медицината е доказала, че слънцето както лекува, така и уврежда кожата. Здравата кожа реагира различно на слънчевите лъчи. Нормалната доза ги понася добре в умерени дози. Те я тонизират, укрепват и каляват. Кожата получава здрав бронзово-кафяв загар, като остава мека, сочна и еластична.

Мазната кожа се подобрява значително при дозирано слънчево облъчване.Настъпва подсушаване и обезмазняване, порите се свиват, мастните жлези намаляват секрецията си.

Акнето се повлиява добре от слънце и лечение на море. За съжаление обаче полученият ефект е краткотраен.

Сухата кожа не понася особенно добре слънцето. Тя се зачервава силно и трайно още при първите излагания на слънце. Започва засушаване и финно набръчкване, а в последствие и изтъняване на кожата.

Кожата остарява не само поради загубата на влага, а и от директната промяна в тъканите и, които при интензивно слънчево облъчване се увреждат.

Кожата е най-чувствителна към ултравиолетовите лъчи през месеците март-април и октомври-ноември. Това се дължи на щитовидната жлеза, която регулира централно светлинната чувствителност на кожата.

Кожата ви може да изгори, ако сте изложени твърде много на слънце без подходяща защита от слънцезащитен крем и дрехи. За да помогнете за заздравяването и успокояването на изгорена кожа, важно е да започнете да лекувате слънчево изгаряне веднага щом го забележите.

Следните съвети на дерматолозите могат да помогнат за облекчаване на дискомфорта:

1. Вземете хладен душ, за да помогнете за облекчаване на болката. Веднага след като излезете от душа оставете малко вода върху кожата си. След това нанесете овлажнител за облекчаване на сухотата.

2. Помислете да приемете аспирин или ибупрофен, за да намалите подуването, зачервяването и дискомфорта.

3. Пиенето на допълнителна вода при изгаряне на слънце помага за предотвратяване на дехидратация..

Беше ли ви полезна тази статия?

Print Friendly and PDF

0 Коментара

Login with

Още от Здраве

Top