OTGOVORITE.BG

профил

Как да предотвратим посивяването?

Otgovorite.bg
Как да предотвратим посивяването?
Споделете

Докато гените и възрастта играят важна роля, има начини да забавите и дори да спрете посивяването с някои естествени трикове.
Пигментните клетки, наречени меланоцити, придават цвета на косата. Когато спрете да произвеждате този меланин, косата започва да посивява.
Учените наскоро са открили, че посивяването е натрупване на водороден пероксид в косъма, което избелва косъма отвътре.
Обикновен ензим, наречен каталаза, разгражда водородения пероксид на вода и кислород, но с възраста, производството на каталаза започва да намалява.
Проучване от 2016 г. предложи друга интересна възможност - че възстановяването на молекулярните пътища, които определят пигмента на косата, може да възстанови цвета и.

Подобно на повечето хора, вероятно си мислите, че сивата коса е естествена част от стареенето, или че е просто генетично предопределно. Тези фактори играят някаква роля, но все пак
 можете да забавите - а може би дори и да предотвратите - посивящия процес с някои естествени трикове.

Какво причинява сива коса?

Хората обикновено започват да посивяват след 30-годишна възраст - оттам посивяването се увеличава с 10 до 20 процента на всяко десетилетие.

Но каква точно е причината тялото ви да спре да произвежда меланин? Въпросът вълнува учените от десетилетия, но някои от последните проучвания дават някои отговори.

Сива коса и каталаза

В проучване от 2009 г. учените открили, че посивяването е просто натрупване на водороден пероксид в косата, който я избелва отвътре. Да, блондинките използват водороден пероксид, за да постигнат изрусяващ ефект, но това е също химикал, който се произвежда по естествен начин в косата.

Ето къде идва интересното - обикновено един трудолюбив ензим, наречен каталаза, разгражда водородния пероксид на вода и кислород. Но с възраста, производството на каталаза започва да се забавя. Резултатът? Водородният пероксид започва да се натрупва в косата.

"Водородният пероксид играе основна роля в побеляването на пигментацията на коса", казва Роналд Пералта, преживял рак и съосновател на комапнията Nutrafol. "Сивата коса е отражение на редуцирането на ензима каталаза, един от най-мощните антиоксиданти."

Каталазата не е единственият ензим, който разгражда водородня пероксид. Глутатион пероксидазата, основният антиоксидант на организма, произвеждан от черния дроб, превръща водородния пероксид във вода. Тъй като производството на глутатион намалява с напредването на възрастта, е добра идея да го допълвате. За да получите повече глутатион:

Вземайте добавки за глутатион (500-1000 mg на гладно при лягане)
Добавете на Вашата диета суроватъчен протеин. Изследванията показват, че приемането на 10 грама суроватка два пъти дневно увеличава нивата на глутатион в тялото с 46%.
Яжте храни, богати на витамин С, което повишава глутатиона в червените кръвни клетки.
Упражнявай се редовно. Тренировките увеличават антиоксидантните нива на тялото, включително глутатиона.


Проучване от 2016 г. предложи друга интересна възможност - че възстановяването на молекулярните пътища, които определят пигмента на косата, може да възстанови цвета и. Изследвайки стволови клетки на мишки, учените от Медицинския център в Ню Йоркския университет в Лангън откриха, че има възможност за създаване на повече меланоцити - клетки, които образуват меланин в кожата и косата.

Изследването е първото по рода си. Резултатите показват, че е възможно да се разработи лекарство или терапия и да се помогне възвръщането на някакъв цвят към сивите коси.

Какво можете да направите за лечение на сива коса
Опитайте с крем за псевдокаталаза
Топичен крем, наречен PC-KUS, описан като "псевдокаталаза", работи върху хора с витилиго - когато кожата ви загуби естествения си цвят на петна. Учените смятат, че витилиго се причинява от прекалено много водороден пероксид в тялото, също като посивяването на косата. Идеята е PC-KUS да имитира ефектите на каталазата, тъй като собственото производство на вашето тяло на ензима намалява.
 В проучване от 2013 г. пациентите с витилиго забелязаха значителни промени за възвръщане на цвета на кожата, след като изложиха кожата си на псевдокаталаза на слънчева светлина.

В друго проучване, 90% от пациентите с витилиго на лицето и ръцете са достигнали пълно подобрение след прилагане на псевдокаталаза, комбинирана с излагане на слънце всеки ден и се използва най-малко 4 месеца.

Всички тези проучвания са направени с цел лечение на витилиго, а не на сива коса. Досега нито едно проучване не е разглеждало способността на псевдокаталазата да възстанови естествения цвят на косата. Тъй като и сивата коса и витилиго са причинени от натрупване на водороден пероксид в организма, изследователите просто предполагат, че това, което работи за витилиго ще работи и за сива коса.

"Каталазата е един от най-мощните антиоксиданти", казва Пералта. "Но с възраста, нивата на антиоксиданти намаляват."

Можете да увеличите производството на каталаза, като приемате антиоксиданти като ашваганда, куркумиа и витамин Е.

В едно проучване, ашваганда - аюрведична билка - е защитила белите кръвни клетки при плъхове от увреждане на свободните радикали, причинено от водороден пероксид .

Можете също така да ядете повече храни, богати на каталаза, като броколи, зеле, краставици, репички и целина.

Беше ли ви полезна тази статия?

Print Friendly and PDF

0 Коментара

Login with

Още от Красота

Top