in

Как да предотвратим посивяването?

Докато гените и възрастта играят важна роля, има начини да забавите и дори да спрете посивяването с някои естествени трикове.

Пигментните клетки, наречени меланоцити, придават цвета на косата. Когато спрете да произвеждате този меланин, косата започва да посивява.

Учените наскоро са открили, че посивяването е натрупване на водороден пероксид в косъма, което избелва косъма отвътре.

Обикновен ензим, наречен каталаза, разгражда водородения пероксид на вода и кислород, но с възраста, производството на каталаза започва да намалява.

Проучване от 2016 г. предложи друга интересна възможност – че възстановяването на молекулярните пътища, които определят пигмента на косата, може да възстанови цвета и.

Подобно на повечето хора, вероятно си мислите, че сивата коса е естествена част от стареенето, или че е просто генетично предопределно. Тези фактори играят някаква роля, но все пак

можете да забавите – а може би дори и да предотвратите – посивящия процес с някои естествени трикове.

Какво причинява сива коса?

Хората обикновено започват да посивяват след 30-годишна възраст – оттам посивяването се увеличава с 10 до 20 процента на всяко десетилетие.

Но каква точно е причината тялото ви да спре да произвежда меланин? Въпросът вълнува учените от десетилетия, но някои от последните проучвания дават някои отговори.

Сива коса и каталаза

В проучване от 2009 г. учените открили, че посивяването е просто натрупване на водороден пероксид в косата, който я избелва отвътре. Да, блондинките използват водороден пероксид, за да постигнат изрусяващ ефект, но това е също химикал, който се произвежда по естествен начин в косата.

Ето къде идва интересното – обикновено един трудолюбив ензим, наречен каталаза, разгражда водородния пероксид на вода и кислород. Но с възраста, производството на каталаза започва да се забавя. Резултатът? Водородният пероксид започва да се натрупва в косата.

This post was created with our nice and easy submission form. Create your post!

Какво Мислиш?

0 Точки
Upvote Downvote

Написано от Alex

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

GIPHY App Key not set. Please check settings

    Как да си приготвим домашен ексфолиант за лице?

    Почистваща, омекотяваща и хранителна маска