Споделете
Трябва ли да се използват изкуствени подсладители?
С ниско до никакво калорийно съдържание, изкуствените подсладители може да изглеждат като лечение за хората с диабет. Но последните изследвания показват, че изкуствените подсладители всъщност могат да бъдат доста коварни, особено ако искате да предотвратявате диабета.
Всъщност, повишената консумация на тези заместители на захарта може да се свърже с увеличаването на случаите на затлъстяване и диабет.
Добрата новина е, че има полезни алтернативи на захарта, от които можете да избирате:
- продукти на стевия
- тагатоз
- плодов екстракт от монах
- кокосова палмова захар
- захарни алкохоли, такива като еритритол или ксилитол
Тези възможности са далеч по-добри от продуктите, предлагани на пазара като „без захар“, но все още ще трябва да внимавате с приема и нивата на глюкоза.
Какво е стевия?
Stevia е нискокалоричен подсладител, който притежава антиоксидантни и антидиабетни свойства. Той е одобрен от Американската администрация по храните и лекарствата (FDA).
За разлика от изкуствените подсладители и захарта, стевията може да потиска нивата на глюкоза в плазмата и значително да повиши глюкозния толеранс. Също така не е изкуствен подсладител, технически казано. Той е направен от листата на растението Stevia.
Стевия също има способността да:
- увеличаване на производството на инсулин
- повишават ефекта на инсулина върху клетъчните мембрани
- стабилизира нивата на кръвната захар
- противодейства на диабет тип 2 и неговите усложнения
Най-добрият начин да консумирате Стевия е да отглеждате растението и да използвате цели листа за подслаждане на храни.