OTGOVORITE.BG

профил

Най-добрите заместители на захарта при хора с диабет

Otgovorite.bg
Най-добрите заместители на захарта при хора с диабет
Споделете

Трябва ли да се използват изкуствени подсладители?
С ниско до никакво калорийно съдържание, изкуствените подсладители може да изглеждат като лечение за хората с диабет. Но последните изследвания показват, че изкуствените подсладители всъщност могат да бъдат доста коварни, особено ако искате да предотвратявате диабета.

Всъщност, повишената консумация на тези заместители на захарта може да се свърже с увеличаването на случаите на затлъстяване и диабет.

Добрата новина е, че има полезни алтернативи на захарта, от които можете да избирате:

  • продукти на стевия
  • тагатоз
  • плодов екстракт от монах
  • кокосова палмова захар
  • захарни алкохоли, такива като еритритол или ксилитол

Тези възможности са далеч по-добри от продуктите, предлагани на пазара като „без захар“, но все още ще трябва да внимавате с приема  и нивата на глюкоза.

Какво е стевия?
Stevia е нискокалоричен подсладител, който притежава антиоксидантни и антидиабетни свойства. Той е одобрен от Американската администрация по храните и лекарствата (FDA).

За разлика от изкуствените подсладители и захарта, стевията може да потиска нивата на глюкоза в плазмата и значително да повиши глюкозния толеранс. Също така не е изкуствен подсладител, технически казано. Той е направен от листата на растението Stevia.

Стевия също има способността да:

  • увеличаване на производството на инсулин
  • повишават ефекта на инсулина върху клетъчните мембрани
  • стабилизира нивата на кръвната захар
  • противодейства на диабет тип 2 и неговите усложнения

Най-добрият начин да консумирате Стевия е да отглеждате растението и да използвате цели листа за подслаждане на храни.
 

Беше ли ви полезна тази статия?

Print Friendly and PDF

0 Коментара

Login with

Още от Здраве

Top