OTGOVORITE.BG

профил

Оказване на първа помощ или така наречената Кардио-пулмонална ресусцитация (КПР)

Otgovorite.bg
Оказване на първа помощ или така наречената Кардио-пулмонална ресусцитация (КПР)
Споделете

Макар и рядко, човек изпада в доста екстремни ситуации свързани с някакъв инцидент. Много често в тези случаи се налага да постъпим с адекватна реакция, която може да се окаже решаваща за спасяването на човешки живот. От изключително значение е напърво място, да се запази самообладание за да можем да помогнем ефективно на пострадалия. Кардио-пулмонална ресусцитация (КПР) може да спаси човешки живот в редица спешни случаи включително, когато дишането и пулсът на сърцето са спрели например при инфаркт или удавяне. Процесът на КПР  включва сърдечен масаж в комбинация със спасително дишане „уста в уста“.  Това се извършва в три последователни стъпки:
Запомнете !!!

  1. Освобождаване на дихателните пътища
  2. Изкуствено дишане
  3. Възстановяване на кръвообращението

Как се освобождават дихателните пътища?

Поставете пострадалия да легне по гръб върху твърда повърхност, а вие застанете на колене до врата и раменете му 
Проверете за нормално дишане в рамките на не повече от 10 секунди, вижте дали има движение на гърдите, вслушайте се за дихателни звуци и установете дали има дъх между бузата или ухото ви и устата на пострадалия. 
Ако пострадалият е в безсъзнание, в следствие на инфаркт, а вие не сте обучени за КПР, започнете да правите само сърдечен масаж.

Кога и Как се прилага изкуствено дишане?

Изкуственото дишане обикновенно се извършва чрез уста в уста, НО ако устата е сериозно наранена или не може да се отвори се прилага уста в нос.

  1. След проверката и освобождаването на дихателните пътища, затворете ноздрите и покрийте устата на острадалия плътно с вашата. Важно е главата на пострадалия да бъде наклонена, а брадичката вдигната)

  2. Подайте един дъх с продължителност 1 секунда. Ако съблюдавате издигане на гърдите повторете отново с втори дъх. Ако не забележите издигане в гръдния кош, повторете процедурата за освобождаване на дихателните пътища, наклонете главата назад и повдигнете брадичката след което подайте отново глътка въздух.

  3. Ако няма дишане, кашлица или движение, започнете да правите сърдечен масаж.

Възтановяване на кръвообращението- сърдечен масаж

Започнете компресии на гръдния кош. Поставете основата на дланта на едната си ръка върху центъра на гръдния кош на нивото на зърната на гърдите, а другата поставете жърху нея със сключени пръсти и изпънати лакти. При деца 1 до години използвайте една или две ръце, като това се определвяв спрямо ръста на детето. Обдишването се извършва по- леко. 

За повече информация по темата може да разгледате:

Беше ли ви полезна тази статия?

Print Friendly and PDF

0 Коментара

Login with

Още от Здраве

Top