OTGOVORITE.BG

профил

Спешна помощ- (КПР) за бебета под 12 месеца

Otgovorite.bg
Спешна помощ- (КПР) за бебета под 12 месеца
Споделете

Изречете високо името на бебето, опитайте се да създадете контакт с него, потупайте го леко по рамото. В никакъв случай НЕ го разтърсвайте!!! Ако не може да осъществите контакт с него, обадете се на 112 и повикайте бърза помощ. Докато екипът дойде направете следното:

  1. Поставете бебето на равна и твърда повърхност (на маса или на под), наклонете внимателно главичката назад и проверете за дихание върху бузата или ухото Ви, наблюдавайте за движение на гръдния кош или дихателни звуци. Това трябва да се извърши за не повече от 10 секунди!
  2. Проверете за храна или чуждо тяло в устата, ако има такива извадете ги с пръст, като внимавате да не ги набутате по- дълбоко в дихателните пътища на детето. Ако все още не съблюдавате дишане, започнете с оказаване на първа помощ (КПР).
  3. Подайте с две леки глътки за да предизвикате издигане на гръдния кош. Проверете за очаквани признаци като дишане, кашляне или движение. Ако не настъпят, оставете едната си ръка на челото за да отворите дихателните пътища на бебето.
  4. Поставете двата пръста (показалец и среден)  на дугата Ви ръка в центъра на гръдния кош на бебето върху гръдната кост точно по линията на зърната.
  5. Започнете леко изпомпване и изчакайте гърдите да се надигнат. Един цикъл се състои от 2-ве вдишвания на всеки 30 компресии . Ако сте сами направте 5-т цикъла (2 мин), преди да се обдите на 112.

Вижте още:

Оказване на първа помощ

Кога и как се прилага изкуствено дишане

Прилагане на съдечен масаж

Беше ли ви полезна тази статия?

Print Friendly and PDF

0 Коментара

Login with

Още от Здраве

Top