
Споделете
Кулинарни рецепти за туршии.
С идването на първите дни от есенните месеци, обикновено любителите на домашната зимнина, стартират своите приготовления. Туршията е сред основните зимнини, които приготвяме в домашни условия за да си набавим витамините от зеленчуците, които ни липсват през зимния период. Ето няколко интересни рецепти, които може да изпробвате:
Туршия от патладжан
Необходими продукти:
-
5кг едри, месести патладжани
-
400г сол
-
2лъжици оцет
-
4-5 глави чесън
-
1-2 връзки магданоз и копър
-
1л олио
-
Черен пипер на зърна
Начин на приготвяне:
Патладжаните се измиват и без да се белят се нарязват на шайби с дебелина 1 см. Посоляват се с 400 г. соли се оставят да престоят 4-5 часа, след което се измиват. Два литра вода и 2 л. оцет се смесват, слагат се да заврат и тогава се пускат патладжаните. Врат 10 мин. и се изваждат в тава, за да изстинат по-лесно. Олиото се препържва и се оставя да изстине. Патладжаните се потапят в изстиналото олио и се нареждат в буркани, а помежду им се ръсят нарязания чесън, копър, магданоз и черен пипер. Бурканите се заливат с останалото олио, затварят се и се стерилизират 30 минути.