in ,

Как протича раждането със секцио?

Раждането със секцио е оперативен начин бебето да дойде на бял свят, когато са налице някакви причини. Процедурата е безопасна, както за майката, така и за бебето, но все пак е хирургична интервенция и крие известна доза рискове. В не редки случаи след секцио се наблюдават някои усложнения, но операцията е необходима за да спаси живота на майката или детето, а понякога и на двете.

В днешно време, секциото е все по-популярен, безболезнен и удобен начин за раждане. При него няма болка и необходимост от изчакване датата на термина, а жената знае кога ще се случи дългоочакваната среща с нейната рожба. Привържениците на този тип раждане намират много предимства в него, но не винаги обръщат внимание на възможните последствия.

История на раждането чрез секцио

Секциото или както още е известно като цезарово сечение е било практикувано много назад в миналото. Разрязването на коремната стена и на матката се е извършвала само в крайни и наложителни случаи, когато е имало опасност за майката или за бебето. В отчаяние,  лекарите са предприемали извършването на тази операция и то само тогава, когато е  ясно, че майката не може да бъде спасена, но е имало шанс за бебето.

Секциото се е практикувало още през 16 век във Франция, в случаите, когато жените са имали трудни раждания. Още тогава, а и през следващи три века хирурзите правели грешката да не зашиват матката, което водело до смъртта на пациентките им. Едва през 20-и век лекарите осъзнали, че могат да спасят живота на майката, ако матката се зашие след дисекцията.

Днес в съвременната медицина се използват качествени упойки, антибиотици и обезболяващи, които свен, че са напълно безвредни и не крият опасност за здравето на майката и плода, но и гарантират възможността за повторно забременяване.

Как протича раждането със секцио?

Секциото може да бъде планово или по спешност. В първия случай то се извършва по медицински причини, дори в случаите, когато стане ясно, че естественото раждане е невъзможно или много рисково и да доведе до сериозни последици, както за бебето и така и за майката.

Случаите, когато се налага планово раждане, чрез секцио са:

  • Когато майката е с много тесен таз, а бебето е много голямо
  • При проблеми с пъпната връв, която може да е замотана около бебето
  • При наличието на тумори в маточната кухина
  • При многоплодна бременност
  • При неправилно разположение на плода и др.

В тези случаи жената предварително се приема в болница, провеждат се всички необходими изследвания, определя се датата на операцията и вида на анестезията. В повечето случаи операцията се извършва със спинална (епидурална) анестезия, при която упойката се инжектира в гръбначния стълб. По този начин жената губи чувствителност в долната част на тялото си, но остава в пълно съзнание. Така тя не усеща, но чува и знае всичко, което се случва не пропуска нищо по време на раждането на своето дете.

По време на раждането със секцио се прави разрез на коремната стена. При планова операция той е хоризонтален, в горната част на интимния триъгълник. Мускулите се развеждат настрани, след което се прави и разрез и на матката и бебето се изважда. Всичко това се случва в рамките на около 5 минути. След това лекарят изважда плацентата и матката се зашива, мускулите и пикочния мехур се връщат обратно на мястото си и следва външното зашиване на коремната кухина.  Цялата процедура трае около 40 минути, като след това родилката се премества в реанимация.

Раждане със секцио по спешност се извършва в случаите, когато естественото раждане се забави, контракциите са преминали, а приложената стимулация не помага. Спешното секцио се предприема и когато бебето има признаци на остра хипоксия, при което раждането завършва своевременно.

This post was created with our nice and easy submission form. Create your post!

Какво Мислиш?

0 Точки
Upvote Downvote

Написано от Alex

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

GIPHY App Key not set. Please check settings

    ТОП 6 грешки при ремонт на баня

    Какво е извънматочна бременност?