in

Каква грижа за косата да полагаме в ежедневието?

Буйната, гъста, здрава, мека и лъскава коса е мечтата на всяка жена.

Косъмът изглежда обикновенно влакно, а всъщност има доста сложно устройство. Погрешно е твърдението, че когато косата се постригва по-често, расте по-бързо. Средния брой на космите на главата е около 150 000. Човек губи дневно по 50-80 косъма и това се възприема за нормална подмяна. Когато броят на падналите косми надмине 100, това се възприема за косопад.

Косопадът е причина за много безпокойства, които не винаги са основателни. Пълното опадане на косата (тотална алопеция) е наистина сериоозно, но много рядко заболяване. Всички други видове косопад са преходни и възстановими. Пълно опадане на костата с временен характер може да настъпи след инффекциозни и други тежки заболявания, но след време косата се възстановява. Разреждане на косата (дефлувиум) може да настъпи след раждане. Разреждането на косата се среща обикновенно при жени между 30-40 години и има най-често хормонален произход. До тежко пълно опадване не се стига.

Миенето на косата, що се отнася до честотата му, е дискусионен въпрос в козметиката. Напоследък се намесва и нов смущаващ фактор – свръх миещите детергенти, които влизат в състава на шампоани, като активни миещи химични субстанции. Те почистват много добре, но прекалено обезмазняват, а понякога и химически травматизират слабите и нежни коси.

Много е важно с последната вода с която се изплаква косата, да съдържа оцет или лимонов сок, по една чаена лъжичка на литър вода.  Това премахва варовитите остатъци по косата и се възстановява по-добре киселинния баланс на кожата.

Боядисване на косата- за успокоение трябва да се каже, че доброкачествените бои за коса са безвредни. Те не увреждат косъма, не променят структурата му, както правят това химикалите за трайно кдрене.

Среща се и непоносимост към боите, която в последно време зачестява, но общо процентът на страдащите е малък. Понякога боядисването повлиява добре на косопада.

This post was created with our nice and easy submission form. Create your post!

Какво Мислиш?

0 Точки
Upvote Downvote

Написано от Alex

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

GIPHY App Key not set. Please check settings

    Как да се прочистим ефективно със сок от ряпа?

    Избелваща маска при склонност на кожата към пигментация и лунички