in

LoveLove

Първи стъпки в готвенето- да се научим да готвим сами

Ако сте в пълна неяснота в областта на кулинарията, а искате да започнете да готвите, никога не е късно за това. Много хора не изпитват интерес към готварството, но в последствие се налага да придобият все някакви умения за да могат да си приготвят дори най- елементарните ястия. За целта, преди да започнете е добре да знаете някои основни правила за пред-подготовка на много от продуктите които бихте използвали при изпълнение на рецептите.

  •  Месото – ако месото е замразено, сложете го в съд и го оставете на стайна температура за няколко часа. Ако ви е нужно на следващия ден, може да го оставите в хладилника (но не и и във фризера). След като се размрази месото не забравяйте да го измиете с хладка вода. Важно е да знаете, че ако решите да ускорите замразяването на месото чрез микровълнова или топла вода ще влошите качеството на месото.
  • Каймата– трябва да бъде напълно размразена преди да се престъпи към готвенето. Към нея обикновено се прибавят други продукти (лук, магданоз, яйца и пр.) и се разбърква или се омесва с ръка, докато се получи гладка смес. Ако приготвяте кюфтенца, топченца или оформяте овални форми с ръце, трябва да да намокрите дланите си с вода за да не ви залепва каймата. Важно е да знаете, че има различни видове кайми в магазина, които съдържат подправки, ако взимате пакетирани четете внимателно!
  • Яйцата – трябва да се измиват грижливо, тъй като по черупката се натрупват нечистотии и микроби, които могат да проникнат във вътрешността на яйцето. Важно е да се знае, че не бива да се консумират ястия със сурови белтъци или жълтъци (кремове или сосове), защото това би могло да предизвиква много сериозни заболявания.
  • Сиренето– след като купите сиренето от магазина, е добре да го измиете внимателно и да го поставите в кутия със леко подсолена вода. Така сиренето ще се съхрани по- дълго време.
  • Зеленчуците– измиват се добре със студена вода и се почистват. Картофите, морковите, тиквичките и краставиците се обелват или остъргват с нож, внимателно се почистват гнилите места, ако има такива и се измиват повторно със студена вода. Важно е да се знае, че ако се оставят на въздух картофите много бързо потъмняват, затова трябва да се белят непосредствено преди употребата им. В случай, че се налага да ги запазите за известно време, сложете ги в съд със студвена подсолена вода. Доматите, от които ще се приготвя салата, трябва да бъдат добре узрели и твърди. Те се разрязват на две половинки, почиства се зелената част около дръжката, след което се разрязват на резенчета, кръгчета или семетрични кубчета. За приготвянето на ястия и супи се избират по- меки домати, които лесно се белят. Прясно зеле– след като вземем зелката я почистваме от външните повехнали и разкъсани листа, измива се и му се изрязва кочанът. Желателно е зелето да се нареже малко преди употреба. Зелената салата и марулята се накъсват на листа, накисват се за 5 минути в по- дълбок съд и след това всеки лист се измива поотделно на течаща студена вода. Нарязват се и се овкусяват по желание (сол, оцет, олио, зехтин и т.н.) непосредствено преди поднасяне, защото има вероятност да потъмнеят или повехнат листата. Зрял фасул и леща– те трябва да се почистят предварително от камъчета, повредени или развалени зърна или други примеси. След като се почистят се измиват и остават да киснат в студена вода. Лещата е достатъчно да покисне 1-2 часа, фасулът обаче е най- добре да престои една нощ. Водата от накиснатите фасул и леща се изхвърля. Ориз– почиства се внимателно от камъчета или други примеси и се измива със вода. Оризът не се накисва!

This post was created with our nice and easy submission form. Create your post!

Какво Мислиш?

0 Точки
Upvote Downvote

Написано от Alex

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

GIPHY App Key not set. Please check settings

    Какаови топчета

    Вкусни Ореховки