Ако сте пътували из Родопите няма как да не сте чували или да не сте опитвали това прословуто ястие. Родопският пататник е традиционно българско ястие от Родопите, което се приготвя основно с картофи, лук и подправки. Ето как да си го приготвите в къщи:
Съставки:
• 1 кг картофи
• 1-2 глави лук
• 2 яйца
• 100 г сирене (по желание)
• Чубрица, джоджен или мащерка (на вкус)
• Сол (на вкус)
• Черен пипер (на вкус)
• Масло или олио (за намазване на тавата)
Как се прави?
Обелете картофите и ги настържете на едро ренде. След това ги изстискайте леко, за да премахнете излишната течност. След това нарежете лука на дребно и го добавете към настърганите картофи.
Разбийте яйцата и ги добави към картофите и лука. Овкусете сместа с джоджен чубрица или мащерка (по желание). Добавете сол и черен пипер на вкус. Ако желаете може да добавите и натрошено сирене. В по-модерния вариант се слага и малко настърган кашкавал, в сместа за печене или за поръсване, върху готовия вече пататник.
За да изпечете пататника, намажете тава с масло или олио. Разтелете сместа в тавата равномерно. Може да сложите малко масло от горе , за да стане коричката по- хрипкава.
Печете в предварително загрята фурна на 180°C за около 40-50 минути, докато пататникът стане златист. Вместо във фурната, може да го приготвите и на тиган, като изпържите сместа на умерен огън, докато стане златисто-кафява от двете страни.
Пататникът е вкусен както топъл, така и студен, и може да се сервира с кисело мляко за допълнителна свежест.
GIPHY App Key not set. Please check settings