Ако сте чували думата ,,качамак“ и сте се чудили какво ли е това, родопският качамак е традиционно българско ястие, от Родопите. Приготвя се от царевично брашно и е известно със своя уникален и характерен вкус, а освен това е и доста засищащ.
Класическа рецепта за родопски качамак:
Необходими продукти:
• 500 г царевично брашно (грубо смляно)
• 1,5 литра вода
• 1 ч.л. сол
• 50 г краве масло
• 200-300 г сирене (по избор)
• 100 г запържено масло с червен пипер (по избор)
Начин на приготвяне:
Приготвяне на водата: В голяма тенджера загрейте водата и добавете солта. Изчакайте водата да заври.
Добавяне на брашното: Намалете температурата и започнете постепенно да добавяте царевичното брашно, като непрекъснато бъркате с дървена лъжица или телена бъркалка. Целта е да не се образуват бучки. Брашното ще започне да абсорбира водата и да се сгъстява.
Варене на качамака: След като смесите брашното с водата, оставете качамака да къкри на слаб огън за около 20-30 минути. Продължавайте да разбърквате през няколко минути, за да не загори. Ще видите как сместа започва да се сгъстява и да се отделя от стените на тенджерата.
В отделен съд разтопете кравето масло и го оставете леко да се запържи. По желание, можете да добавите малко червен пипер към маслото за допълнителен аромат.
Готовият качамак се разпределя в чинии или голям съд. Отгоре може да се натроши сирене и да се залеят порциите с разтопено масло. Ако обичате, добавете и малко от запърженото масло с червен пипер.
Качамакът може да бъде по-мек или по-твърд в зависимост от количеството вода, което използвате. Ако предпочитате по-мек качамак, добавете повече вода. По желание може да добавите и други съставки като месо или топено сирене, което също е характерно за някои родопски рецепти. Това ястие се сервира горещо и е чудесно за наближаващите студени дни.
GIPHY App Key not set. Please check settings