Ако сте имали късмета като малки да ядете истинско, домашно, кисело мляко със сигурност вкусът ви липсва и сте се чудили, защо млякото от магазина няма вкуса на бабиното? Това е така, защото повечето марки са пълни с нишесте, сухо мляко и консерванти. Киселото мляко е изключително полезно, заради пробиотиците, които се съдържат в него. И грешите ако си мислите, че не може да си го приготвите сами, в къщи.
Как се прави?
Най-важното е да си купите домашно прясно мляко. Количеството зависи, от това в какъв съд ще го приготвяте. Ако има голяма тенджера ще ви трябват 4- 5 литра прясно мляко.
Следващото важно нещо е закваската. Единият вариант е да купите мляко от магазина. Четете съставките и вземете такова, в което присъстват и двете живи бактерии, Lactobacillus Bulgaricus (Лактобацилус булгарикус) и Streptococcus Thermophilus (Стрептококус термофилус), именно те са полезните вещества в киселото мляко. Другата опция е да си купите домашно кисело мляко от някого.
Слагате прясното мляко да се вари в тенджера на слаб огън. Наблюдавайте млякото и в момента, в който започне да се надига и да образува мехури, можете да спрете котлона. Внимавайте да не изкипи или да не загори.
Когато млякото започне да изстива и да образува каймак, ако искате по- ниско маслено мляко може да го отделите. Изчакайте млякото да изстине достатъчно.
Закваската
На 1 литър мляко са ви нужни 50 грама кисело мляко. Тоест, ако квасите 2 литра, трябват ви 100 грама, ако квасите 4 литра, 200 грама и т.н. За да се ориентирате по- лесно една супена лъжица кисело мляко, е около 20 грама. Слагате необходимото количество кисело мляко в купичка и разбърквате добре.
Предварително си подгответе чисти и сухи буркани, в които ще разсипете млякото. Ще ви трябва и одеяло или няколко хавлии, за да го покриете.
Млякото трябва да се охлади до 44-45 градуса. За да разберете кога е достигната тази температура потопете пръста си в млякото. То трябва леко да ви пари, дотолкова, че да можете да си държите пръста в него. Млякото не трябва да е прекалено охладено, защото може да се наложи да го загреете отново.
Когато млякото е охладено, сипете няколко черпака в купичката при закваската. Отново разбъркайте и изсипете сместа в тенджерата при прясното мляко. Разбъркайте още веднъж и налейте млякото с черпак в бурканите. След това трябва да ги държите на топло. Обвийте бурканите със завивката, от всички страни.
Оставете бурканите така поне 4-5 часа. След това, можете да го проверите. Ако отгоре има вода, това е нормално. Махнете капачките на млякото и приберете бурканите в хладилника. В хладилника млякото ще стегне още малко и водата ще изчезне. Оставете бурканите за цяла нощ в хладилника, а на другия ден може да се насладите на страхотния му вкус.
Престрашете се да опитате сами да си го приготвите и ще видите, че повече няма да си помислите за мляко от магазина.
GIPHY App Key not set. Please check settings