Освен на 6 декември, Никулден се празнува и на 9- ти май, когато е така наречения летният Никулден. Празникът е свързан със Свети Николай Чудотворец, който се смята за покровител на рибарите, моряците, търговците и банкерите. Легендите разказват, че той спасил моряци по време на буря, като запушил пробойна в лодката им с жив шаран. Затова рибата, и особено шаранът, е символ на неговата помощ и защита.
В народните вярвания шаранът е наричан „слугата на Свети Николай“, тъй като според преданието светецът използвал именно тази риба, за да помогне на рибарите. Приготвянето на пълнен шаран на празника е символично почитане на светеца и неговите дела. Традицията изисква на Никулден на масата да има риба, тъй като празникът се пада по време на Рождествените пости.
Никулден е семеен празник, а рибата като ястие символизира изобилие и благополучие. Според обичаите, костите на шарана не трябва да се изхвърлят, а се заравят в земята или поставят в основите на къщата, за да донесат здраве и благоденствие на семейството.
Пълнен шаран с орехи и стафиди
Шаранът е традиционно ястие за празника и много български семейства го поднасят на трапезата си на 6-ти декември.
Необходими продукти:
• 1 шаран (около 2 кг)
• 1 чаша орехи, натрошени
• 1/2 чаша стафиди
• 2-3 филии сух хляб, натрошен
• 1 глава лук
• Подправки: сол, черен пипер, магданоз, мащерка
• 2-3 с.л. олио или масло
Начин на приготвяне:
Подготовка на шарана: Измийте и почистете рибата добре. Подсушете я и вкусете с малко сол и черен пипер, отвътре и отвън.
Пълнеж: В тиган загрейте олиото и запържете лука до златисто. Добавете орехите, стафидите, натрошения хляб и подправките. Разбъркайте добре и напълнете шарана с тази смес.
Печене: Поставете шарана в тава, намажете го с мазнина и покрийте с фолио. Печете на 180°C за около 40-50 минути. Махнете фолиото и запечете още 10 минути, за да стане коричката златиста.
GIPHY App Key not set. Please check settings