in

Какви съдове ни трябват, за да си направим вино в къщи

vessels for home wine production

Ако искаме да произвеждаме вино в домашни условия ще трябва да са сдобием с необходимите за това съдове.

При производство на вино в къщи може да се използват съдове от различни материали:

  • Дървени (каци, бъчви, бурета),
  •  Пластмасови (кофи, бидони, фунии),
  •  Емайлирани (кофи, тенджери),
  •  Стъклени (дамаджани, кани бутилки).

Важно е да запомним, че в никакъв случаи не бива да се използват железни и поцинковани съдове. Защото киселините на гроздето и виното разтварят желязото и цинка, част от които ще преминат във виното. Освен, че са вредни за човешкото здраве, те предизвикват потъмнявания, някои от които не могат да се отстранят.

За да произведем качествено вино, трябва да използваме здрави и чисти съдове.

Някои хора, които произвеждат вино в къщи прилагат вредната практика след изпиването на виното да не измиват бъчвите, а ги оставят с утайката. Общо приетите схващания са, че остатъкът е така наречената „майка“, която ще подобри виното от следващата реколта. Ако искате да произвеждате качествено вино в никакъв случай не трябва да допускате тази практика.

Останалата на дъното утайка има органичен състав и представлява благоприятна среда за развитие на болестотворни микроорганизми, причиняващи цветясване, оцетно вкисване и са чудесна среда за развитието на плесени. По този начин бъчвите се инфектират и стават източник на зараза за виното. За да предотвратите това, след изпиване на виното или наливане в бутилки бъчвите трябва да се измият веднага.

Почистване на бъчвите, след наливане на виното

  •  В зависимост от обема, в тях се наливат 1-2 кофи топла вода, за да се разреди утайката и след това се изливат.
  •  След изплакването се измиват с еднопроцентов горещ разтвор от сода за бъчви.
  •  Изплакват се 2-3 пъти със студена вода. Обръщат се с отвора надолу, за да се отцеди водата и се напушват със серни ленти.

Ако искате да си спестите честото миене на съдовете за съхранение на вино, може да си закупите винарски съдове от материали, който не ръждясват. Предлагат се съдове с различен обем- 100, 250, 330 литра и др., които със сигурност ще ви свършат добра работа и ще ви спестят време и усилия, за почистването на пластмасовите.

Какво Мислиш?

0 Точки
Upvote Downvote

Написано от Мануела Малинова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

GIPHY App Key not set. Please check settings

    making vinegar

    Как се прави оцет

    3D prints

    7 основни предимства на 3D принтирането