За тези които не знаят, мусаката е популярно балканско традиционно ястие, което обикновено се поднася като основно в храненията. Съществуват много рецепти за мусака, както и различни методи на приготвяне, но основните съставки са: доматен сос, кайма и зеленчуци. Най-популярни рецепти за мусака на Балканите са Гръцка и Българска.
Как се прави традиционна българска мусака?
Необходими продукти:
- 1 кг картофи
- 500 г кайма „Смес“ ( 50% телешка и 50% свинска)
- 1 глава лук, нарязана на ситно
- 3 домата, нарязани на кубчета или Консервирани домати
- 1 бр. морков (по желание )
- 2 яйца
- 1 ч.ч. кисело мляко
- 1 ч.л. брашно
- магданоз
- чубрица
- черен пипер
- сол на вкус
- олио, зехтин или масло по желание
Начин на приготвяне:
- Включете предварително фурната на 180 градуса.
- Обелете картофите и ги нарежете в тава на малки кубчета.
В тиган, загрейте малко мазнина ( олио, масло или зехтин) на среден огън и задушете лука до омекване. Добавете доматите, моркова и каймата. Поръсете с черен пипер и сол на вкус. Разбърквайте бавно около 5 – 6 мин, след което изсипете готовата смес върху картофите в тавата. Поръсете с чубрица и я поставете в предварително загрятата фурна на 180 градуса за около 40 минути или докато мусаката стане златиста, а картофите станат меки.
В купа разбийте яйцата, киселото мляко и брашното. Изсипете сместа върху мусаката и запечете за около 10 мин.
Мусаката се сервира топла, като в повечето краища на България, се добавя и кисело мляко към порцията.
Как се прави мусака по Гръдски?
Някои кулинарни експерти твърдвт, че Гърците са измислили мусаката, но дали това е така? Все още е много спорно, но вие сами може изберете коя от двете рецепти е вашата.
Необходими продукти:
Като цяло продуктите за Гръцка мусака са много сходни с тези на Българската мусака, с тази разлика, че към зеленчуците, гърците прибавят патладжан (който разбира се изисква специфична обработка ), може и тиквички, а каймата може да бъде и от агнешко месо. Подправките които те предпочитат са риган, канела и чесън.
Начин на приготвяне
Нарежете патладжаните на резени и ги поръсете със сол и зехтин. Оставете ги да постоят за 30 минути. Това помага да се намали горчивината.
Загрейте тигана на висока температура и добавете 4 супени лъжици мазнина (зехтин, олио или масло ). Добавете резенчетата патладжан и ги изпържете в няколко серии до златисто кафяв цвят или докато започнат да омекват. Ако изглеждат малко сухи по време на готвенето, добавете още малко зехтин. Отстранете от тигана и оставете да се отцедят на хартиен кърпа.
Загрейте 1 супена лъжица от олиото в тенджера на средно-висока температура. Добавете каймата и я задужете за 8-10 минути, до златисто кафяв цвят и рабърквайте с дървена лъжица.
Изсипете готовата кайма в друга купа, а в тенджерата, задушете в малко мазнина лука със щипка сол за 10-12 мин. докато не омекне и не стане прозрачен. Добавете чесън, риган, канела и гответе още една минута. Върнете каймата обратно в тенджерата при лука с подправките. В отделна купа разбъркайте доматите с 1 ч.л. захар и малко вода и прибавете сместа в тенджерата. Ако е необходимо добавете и 200мл. вода за по-голяма сочност. Намалете огъня и варете бавно без капак за около 20 минути, разбърквайки от време на време, докато сосът се сгъсти.
Нарязваме картофите на кръгчета или на резени и тавичка нареждаме един ред картофи, добавяме от сместа, нареждаме един ред патладжан, добавяме от сместа, ако слагаме и тиквички, нареждаме 1н ред тиквички, слагаме от сместа и така докато свършат продуктите.
В предварително загрята фурна на 200 градуса запичаме мусаката за около 8 мин. след което заливаме със сос Бешамел.
GIPHY App Key not set. Please check settings