in ,

Какви са изискванията за помещенията на винарна в домашни условия?

Как се поддържат винарските изби в домашни условия?

wine rooms

Изискванията за помещенията на професионална винарна са многобройни, но за домашна- нещата не стоят така. Ако искате да си направите винарна в домашни условия, то е добре да се запознаете с някои детайли за изграждането на годно помещение и неговата поддръжка след това.

Обикновено, производството на домашни вина се осъществява в налични надземни навеси и постройки, а съхранението се извършва в подземни помещения, като изби или мазета. Важно е да запомним, че основното изискване и към двата вида помещения е да са сухи, проветриви и с възможност да се поддържа добра хигена. За целта е желателно, подът да е бетониран, с лек наклон и шахта за събиране на водата при измиване на съдове и подобни. Преди и след гроздобер помещенията се почистват основно и се дезинфекцират. Най-често, това се постига чрез варосване на стените и тавана. За да се предотврати развитието на плесен в приготвеното за варосване варно мляко, се добаве син камък в количество 10% от обема.

Надземните помещения се използват главно за преработка на гроздето и протичане на
алкохолната ферментация. Често пъти по време на гроздобера времето се застудява, което
затруднява ферментацията, а по някога при много ниски температури тя може да прекъсне.За
избягване на подобни нежелани и неприятни усложнения, ферментацията трябва да се
осъществи в помещения с врати и прозорци, които при нужда могат да се затварят. При
нормални температурни условия прозорците се държат отворени за излитане на образувалия
се при ферментацията въглероден двуокис; В противен случаи той се натрупва в помещението и може да предизвика задушаване с по-леки или по-тежки последици. В такива помещения трябва да се влиза със запалена свещ. Ако свеща угасне, това означава висока концентрация на въглероден двуокис и помещението трябва да се проветри основно, след което влизането в него е безопасно.

За съхранение на вината се използват подземните помещения на къщите (мазета). В тях
наред с виното се съхраняват и различни видове туршии и други зимнини. Трябва да се знае, че виното много лесно поема чужди миризми. Ето защо бъчвите с вино трябва да се подреждат в отделно помещение. При липса на такава възможност да се поставят по-далеч от съдовете,в които се съхраняват различни зимнини.

В някои подземни помещения няма възможност за проветряване и ако са по-дълбоки, то в
тях се появява влага. В такива помещения, бъчвите мухлясват, а обръчите им ръждясват, което съкращава времето за тяхното ползване. Препоръчва се посипване по пода и стените на негасена вар, която е силно хигроскопична и поглъща влагата. През 2-3 години варта се сменя. За удобство при различни манипулации, като доливане, претакане и др., бъчвите се подреждат върху дървено скеле на височина от пода минимум 30см. И на разстояние от стените минимум 40см. Така подредените бъчви се закрепват с дървени клинове, които ги стабилизират и предпазват от деформация

Какво Мислиш?

1 Точка
Upvote Downvote

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

GIPHY App Key not set. Please check settings

    Как се произвеждат розови вина?