in

Как да си направим вино у дома?

На теория приготвянето на вино е много просто. Дрождите в среда на гроздов сок позволяват ферментация. Това е толкова естествен процес, че виното най-вероятно е открито за първи път от щастлива случайност преди хиляди години: Естествените дрожди, издухани от вятъра, попаднали върху смачкано грозде. След като ферментира, случаен минувач спира, опитва вкуса … и харесва това, което открива.

Оттам процесът на винопроизводството се усъвършенства, до степен, в която винопроизводството се превръща както в наука, така и в изкуство.

Как да си направим домашно вино
Винопроизводството у дома изисква малко оборудване и доста търпение. Както казват някои: „Чакането е най-трудната част.“

Списък на оборудването:

  • 4-литрова пластмасова кофа с капак, която да служи като основен ферментационен съд
  • Три стъклени съда от по 3-4 литра, които да използвате като вторични съдове за ферментация
  • Фуния
  • Три тръби
  • Корк (или тапа), който да се побере във вторичния ферментационен съд
  • Голяма кърпа
  • 2 метра прозрачна пластмасова тръба
  • Около 20 бутилки вино
  • Тапи
  • Хидрометър за измерване на нивата на захарта

Списък на съставките:

  • Много грозде
  • Захар
  • Филтрирана вода
  • Винена мая

Правене на вино
Част 1

Уверете се, че съдовете са старателно стерилизирани и чисти.
Изберете гроздето, като изчистите изгнилото.
Измийте добре гроздето.
Отстранете стъблата.
Смачкайте го, за да освободите сока (наречен „мъст“) в големия съд.
Добавете винената мая.
Поставете хидрометъра в сока. Ако отчита по-малко от 1.010, добавете захар. Ако добавяте захар, първо разтворете захарта в чиста филтрирана вода (добавянето на захар помага за повишаване на ниските нива на алкохол). Разбъркайте добре.
Покрийте съда с кърпа; оставете да ферментира в продължение на една седмица до 10 дни. Ферментацията ще образува пяна отгоре, а утайката ще падне на дъното.

Част 2

Внимателно прецедете течността, за да премахнете утайката и пяната.
Сипете сока през фунията в стъклените съдове. Напълнете до горе, за да намалите количеството въздух, достигащо до виното.
Затворете добре
Оставете сока да ферментира в продължение на няколко седмици.
Използвайте пластмасовата тръба, за да източите виното в чисти стъклени съдове. Отново целта тук е да се отдели виното от утайката, която се образува когато виното ферментира.
Продължавайте периодично да отливате вино от утайката в продължение на 2 или 3 месеца, докато виното се изчерпи.

Част 3

Сипете виното в бутилки (използвайки пластмасовата тръба), оставяйки малко място.
Поставете тапи.
Съхранявайте виното в изправено положение през първите три дни.
След три дни съхранявайте виното на около 12-13 градуса температура. Червеното вино е добре да отлижава поне 1 година. Бялото вино е готово за пиене само след 6 месеца.
Насладете се!

This post was created with our nice and easy submission form. Create your post!

Какво Мислиш?

1 Точка
Upvote Downvote

Написано от Alex

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

GIPHY App Key not set. Please check settings

    Печени чорбаджийски чушки

    Как да си приготвим Американски палачинки