На теория приготвянето на вино е много просто. Дрождите в среда на гроздов сок позволяват ферментация. Това е толкова естествен процес, че виното най-вероятно е открито за първи път от щастлива случайност преди хиляди години: Естествените дрожди, издухани от вятъра, попаднали върху смачкано грозде. След като ферментира, случаен минувач спира, опитва вкуса … и харесва това, което открива.
Оттам процесът на винопроизводството се усъвършенства, до степен, в която винопроизводството се превръща както в наука, така и в изкуство.
Как да си направим домашно вино
Винопроизводството у дома изисква малко оборудване и доста търпение. Както казват някои: „Чакането е най-трудната част.“
Списък на оборудването:
- 4-литрова пластмасова кофа с капак, която да служи като основен ферментационен съд
- Три стъклени съда от по 3-4 литра, които да използвате като вторични съдове за ферментация
- Фуния
- Три тръби
- Корк (или тапа), който да се побере във вторичния ферментационен съд
- Голяма кърпа
- 2 метра прозрачна пластмасова тръба
- Около 20 бутилки вино
- Тапи
- Хидрометър за измерване на нивата на захарта
Списък на съставките:
- Много грозде
- Захар
- Филтрирана вода
- Винена мая
Правене на вино
Част 1
Уверете се, че съдовете са старателно стерилизирани и чисти.
Изберете гроздето, като изчистите изгнилото.
Измийте добре гроздето.
Отстранете стъблата.
Смачкайте го, за да освободите сока (наречен „мъст“) в големия съд.
Добавете винената мая.
Поставете хидрометъра в сока. Ако отчита по-малко от 1.010, добавете захар. Ако добавяте захар, първо разтворете захарта в чиста филтрирана вода (добавянето на захар помага за повишаване на ниските нива на алкохол). Разбъркайте добре.
Покрийте съда с кърпа; оставете да ферментира в продължение на една седмица до 10 дни. Ферментацията ще образува пяна отгоре, а утайката ще падне на дъното.
Част 2
Внимателно прецедете течността, за да премахнете утайката и пяната.
Сипете сока през фунията в стъклените съдове. Напълнете до горе, за да намалите количеството въздух, достигащо до виното.
Затворете добре
Оставете сока да ферментира в продължение на няколко седмици.
Използвайте пластмасовата тръба, за да източите виното в чисти стъклени съдове. Отново целта тук е да се отдели виното от утайката, която се образува когато виното ферментира.
Продължавайте периодично да отливате вино от утайката в продължение на 2 или 3 месеца, докато виното се изчерпи.
Част 3
Сипете виното в бутилки (използвайки пластмасовата тръба), оставяйки малко място.
Поставете тапи.
Съхранявайте виното в изправено положение през първите три дни.
След три дни съхранявайте виното на около 12-13 градуса температура. Червеното вино е добре да отлижава поне 1 година. Бялото вино е готово за пиене само след 6 месеца.
Насладете се!
This post was created with our nice and easy submission form. Create your post!
GIPHY App Key not set. Please check settings