OTGOVORITE.BG

профил

Как емоционалните рани причиняват физичеси заболявания и как може да се излекуват?

Otgovorite.bg
Как емоционалните рани причиняват физичеси заболявания и как може да се излекуват?
Споделете

Начинът, по който е създадена нашата система на здравеопазване е въз основа на нашите заложени умения да реагираме на опасности, които можем да видим. Влагаме огромни усилия, като САЩ харчат 3,5 трилиона долара годишно за здравеопазване. Имаме ЯМР машини с потресаваща сложност и болници, пълни с високо обучени хора.

Какви са невидимите убийци?
Цялата тази технология и опит са фокусирани върху това, което можем да видим. Физическо нараняване е очевидно, можем да погледнем счупената кост или кръвта. Бактериалните инфекции могат да бъдат забелязани доста бързо и можем да видим малките микроби под микроскоп. Нашата здравна система се справя много добре с тях. Те също са най-голямата причина за ранна смърт през 19 век. За щастие, в днешно време имаме отлични интервенции за справяне с тях.

Вече сме в 21 век и нещата се промениха драстично. От десетте водещи причини за ранна смърт, физическите наранявания и инфекции са 5-ти и 8-ми в списъка. Те всъщност са най-малкото от нашите притеснения. Нещо друго, нещо, което не можем да видим, но все пак е много мощно, ни тласка към ранна смърт.

Най-голямата причина за ранна смърт се игнорира от нашата скъпа и усъвършенствана система за здравеопазване.

Ето защо имате късмет да четете тази статия. Ще научите за многото причини, които съкращават живота на човек.

Откъде идват невидимите наранявания
На първо място трябва да разберем нараняванията, които здравната ни система не може да види. Някои от най-напредналите умове в медицината ни казват да започнем своето пътуване на неочаквано място. Кардиолозите от Американската сърдечна асоциация се справят с „най-голямото бреме за обществено здраве в Съединените щати. , кардиометаболични резултати, включително затлъстяване, хипертония, захарен диабет тип 2 и сърдечно-съдови заболявания. ” Всяка седмица лекарите наблюдават повече американци, които умират от тези състояния, отколкото всеки друг. И колкото по-възрастни са хората, толкова по-голям е рискът им.

Кардиолозите казват, че главната причина за състоянието идва от насилието и пренебрегването ни като деца. Разкрива се природата на невидимите емоционални наранявания, тези, които здравната ни система игнорира. Те са психологически наранявания. Физическа, сексуална и емоционална злоупотреба. Емоционално или физическо пренебрежение. Да имаш родител с проблем със злоупотребата с наркотици, родител престъпник, насилие между родителите или раздяла на родители чрез развод или смърт: това са някои от най-честите психологически наранявания, които хората преживяват в детска възраст. Те са толкова мощни и оформят живота на хората до такава степен, че се появяват 60 години по-късно като лошо здраве и преждевременна смърт. Ето защо сърдечните специалисти са по-притеснени от това, което се случва със 7-годишните, отколкото от възрастните хора, които седят в чакалните си.

Как емоционалните рани увреждат нашата плът
Как става това? Как физическото насилие на 8-годишна възраст скъсява живота? Как обидните думи се превръщат в диабет? Или сексуалната злоупотреба предизвиква инфаркт 50 години по-късно? За да отговорим на това, трябва да разгледаме по от близо това, което се случва, когато детето е силно уплашено.

Когато човек преживее ужасяващо събитие, една система в мозъка започва много бързо да работи. Независимо от заплахата (мечка или лош родител), мозъкът ви помага да реагирате незабавно и да имате максимално количество енергия, която може да се бори със заплахата или да избяга от нея. Област на мозъка, наречена амигдала, следи информацията от очите, ушите и други сетива. Когато тълкува нещо като опасно, той подава сигнал към друга част на мозъка, хипоталамуса. Той функционира като команден център и активира нервната система. Тази система казва на надбъбречните жлези да отделят адреналин, който се впръсква в кръвообращението. Сега нещата наистина започват да се разклащат, защото адреналинът е предназначен да зареди енергията на тялото или да се бори със заплахата. Сърцето бие по-бързо, изтласквайки кръв към мускулите и други органи. Кръвната захар и мазнини се освобождават от временно съхранение, което влага повече енергия в кръвния поток. Хората не само дишат по-бързо, но и дихателните пътища в дробовете си се отварят по-широко, за да абсорбират повече кислород.

Ако сте изправени пред мечка, искате мускулите ви да работят много бързо и силно. Тъй като адреналинът се пренася към мускулите от кръвта, той се заключва към рецепторите. Това задейства много сложна каскада в клетката, която освобождава много глюкоза. Глюкозата се разгражда на въглероден диоксид и вода и в процеса на това се създават десетки молекули (АТФ), които се използват за захранване на мускулите. Този процес се случва в електроцентралата на клетката, митохондриите. И както всички електроцентрали, тя излъчва някои вредни странични продукти. Дизеловите двигатели произвеждат малки частици сажди, бензиновите двигатели произвеждат въглероден окис, а митохондриите произвеждат група молекули, известни като реактивни видове кислород (ROS). Най-лошият член на тази група ROS са хидроксилните радикали. И както радикалите навсякъде, те не се интересуват да поддържат нещата стабилни. В крайна сметка те са радикали и искат да разрушат нещата. Те ще разрушат връзки в ДНК, в протеини, дори във вода.

 

Сълзите в нашето ДНК
Разкъсването на връзки не е голям проблем за клетките. Разделянето на молекулите на ДНК е. ДНК съдържа генетичния код за цял живот и ако има грешки в кода, тогава щетите са големи. Ако ДНК в митохондриите има разкъсвания, тогава се създават повече хидроксилни радикали, което причинява повече разрушения в ДНК, което води до повече хидроксилни радикали и се създава порочна спирала. Хидроксилните радикали също атакуват ДНК в ядрото, причинявайки разрушения и там. Ако вашето ДНК има разкъсвания, тогава тези недостатъци се предават на следващото поколение. Един от резултатите е, че клетката умира рано. И когато клетките ви умират рано, вие умирате рано.

Всичко това е само от ефекта на адреналина. Но тялото прави повече от освобождаване на адреналин. Не забравяйте, че вашият мозък е изключително заинтересован да ви поддържа жив. Втората система се активира в хипоталамуса, ако продължава да получава съобщението, че опасността е наблизо. Тъй като хипоталамусът сигнализира на хипофизната жлеза, която сигнализира надбъбречните жлези. Ако надбъбречните жлези получат съобщението, че все още съществува опасност (има рояк пчели, а не само една пчела), тогава той отделя кортизол.

Почти всяка клетка в тялото има рецептори за кортизол, което показва колко е важно и как цялото тяло участва в борбата или реакцията от опасноста. Кортизолът мобилизира глюкозата в кръвообращението, като дава на тялото енергия за по-дълъг период от време. За да се запази глюкозата в кръвта, така че да е достъпна за мускулите ви, кортизолът инхибира инсулина да съхранява глюкозата в клетките. Кортизолът също стеснява артериите, което повишава кръвното налягане и принуждава сърцето да изпомпва по-бързо. Всички тези ефекти помагат на тялото ви в краткосрочен план да се справи с опасността. Благодарение на кортизола, мускулите ви разполагат с повече енергия, сърцето ви се ускорява (което носи повече кислород и глюкоза на мускулите) и сте по-способни да се справите в трудната ситуация.

Но има и тъмна страна. Експериментите показват, че кортизолът създава реактивни азотни видове в клетките. Подобно на техните гадни братовчеди (реактивни видове кислород), те продължават да увреждат ДНК-то. Не е чудно, че хората с високи нива на кортизол показват повече разрушаване на своята ДНК. И когато хората имат високи нива на кортизол в кръвта си за дълги периоди от време, поради хроничен стрес. Кортизола потиска имунната система, което прави хората по-податливи на инфекции. Кортизолът води до наддаване на тегло по три различни пътя, включително съхраняване на мазнини в корема, преяждане и желание към нездравословни храни. Тъй като кортизолът оставя глюкоза в кръвообращението и спира инсулина да го извежда, клетките стават резистентни към инсулин. Това може да доведе до диабет тип II. Кортизолът също повишава кръвното налягане, което води до хипертония. И когато заедно съберете затлъстяването, диабета и хипертонията, това е добра рецепта за сърдечно-съдови заболявания.

 

Времето не лекува
Детето не е излекувано от този разрушителен модел, просто като порасне. Ужасяващите събития се отпечатват върху амигдалата в мозъка веднага щом се случат. Тъй като събитието е било толкова плашещо и опасно, мозъкът постоянно сканира околната среда, търсейки всякакви сигнали за опасност.

Това може да промени стресовата система, така че да реагира на по-ниски прагове на опасност. 
Когато хората носят много емоционална болка от своите психологически рани, те се опитват да я притъпят. И това е вторта причина психологическите наранявания да са масов фактор при 7 от 10-те водещи причини за ранна смърт. Защото нежеланата храна може да бъде упойка към емоционалната болка. Пушенето успокоява нервите. Алкохолът и наркотиците разсейват и затъпяват болезнени спомени. Накъдето и да погледнете, хората с емоционални наранявания злоупотребяват с вещества, за да се опитат да се успокоят. Хората с 4 или повече травми като дете са с 40% по-голяма вероятност да имат наднормено тегло или затлъстяване, отколкото тези без травми. Те са 3 пъти по-склонни да пушат, почти 6 пъти по-вероятно да имат проблеми с алкохола или използват незаконни наркотици. Въздействието е толкова голямо, че детските травми се свързват от половина до две трети от сериозните проблеми с употребата на наркотици.

И ако хората не са получили последователна любов в детството, те ще потърсят на грешните места, за да опитат да запълнят празнотата. Тези с 4 или повече травми са 4 пъти по-склонни да започнат сексуална активност по-рано от връстниците си и да забременеят като тийнейджър, отколкото тези без травми. Те са 4 пъти по-склонни да имат повече от 50 сексуални партньори и 6 пъти по-вероятно да имат полово предавани заболявания. Има три пъти по-голяма вероятност да се оженят за алкохолик.

Гледайки от страни, виждаме, че психологическите наранявания имат три основни пътя, по които те оформят живота ни. Увреждат нашето ДНК, като  токсичния и хроничен стрес. Второ, хората се справят с болката чрез злоупотреба с вредни вещества. А опасностите от прекомерната храна, тютюнопушенето, алкохола и незаконните наркотици за нашето здраве са добре известни. И накрая, хората често търсят утеха чрез взаимоотношения, дори и да са нездравословни. Бременността при тийнейджъри, болестите, предавани по полов път и стресът от живота с съпруг, злоупотребяващ с наркотици, сериозно разяжда благосъстоянието на човек.

 

Три причини за ранна смърт
Ако човек е променил драстично ДНК-то си поради прекаления стрес, който е причина за освобождение на адреналин и кортизол, рискът от рак нараства. Ако имат 4 или повече детски травми, те са 2,5 пъти по-склонни да развият рак в сравнение с хора, които не са ранени емоционално. Това не е просто статистика, това е историята на моето семейство. Майка ми загуби майка си, когато беше малка. Тя израства в Холандия по време на Втората световна война и има 4 психологически наранявания от тези преживявания. Рискът й от рак беше 250% по-висок. Въпреки че не пуши, ракът отне живота й в началото на 50-те.

Ракът не е единственият възможен изход за хора с 4 или повече детски травми. Те са 3 пъти по-склонни да развият сърдечни заболявания. Това всъщност омаловажава влиянието на генетиката - екип от Харвард откри, че тези с най-висок генетичен риск от сърдечни заболявания са 65% по-склонни да го развият, но тези с най-висок психологически риск е 310% по-вероятно. Историята продължава: 4 или повече детски травми утрояват риска от развитие на диабет, има 6-кратно увеличение на риска от инсулт, човек има 3,5 пъти по-голяма вероятност да развие кардио-обструктивно белодробно заболяване.

Най-драматичният пример е самоубийството. Като няма детски травми, имат 1% риск от опит за самоубийство на средна възраст. Една травма удвоява риска, две травми го удвояват отново и отново, докато хората със 7 или повече травми са 36 пъти по-склонни да се самоубият от тези, които нямат такава.

Седем от 10-те причини за ранна смърт са силно повлияни от емоционални наранявания и влиянието е далеч по-голямо от генетиката. Миксът от нарушена ДНК, хроничен стрес върху тялото, неправилни начини за справяне с болката чрез злоупотребата на вещества и лоши взаимоотношения скъсяват години, дори десетилетия от живота на хората.

 

Как да излекуваме своите емоционални наранявания
Най-добрият начин за излекуване на емоционална рана е с помощта на психотерапия. При терапията клиентът се чувства чут, разбран и уважаван от терапевта. При терапията клиентът говори за своите цели, а терапевтът им помага да ги постигнат.

Изцеление за всяка клетка на вашето тяло
Психолозите в Германия работиха с група бежанци от Близкия изток. Тези хора избягаха от войни в Сирия и видяха, членове на семейството си разстреляни, а домовете им изгорени. Те преживяха ужасна травма. В действителност, когато учените провериха ДНК-то им, те откриха, че бежанците имат толкова много разкъсвания в структурата на ДНК, колкото хората, които са били изложени на взрив на атомна бомба. Кошмарите им бяха ужасяващи и въпреки че много от тях приемаха психиатрични хапчета, това не реши проблема. Половината от групата бежанци чакаха лечение, докато психолозите лекуваха другата половина от тяхното посттравматично стресово разстройство. Хората, които трябваше да изчакат лечението, не променяха нито симптомите си на ПТС, нито ДНК-то си. Въпреки това бежанците, които са получили психотерапия за ПТС, не само че симптомите им изчезнаха, но и ДНК-то им е отново със здрава структура, като хора, които изобщо не са били изложени на травма!

Положителното въздействие на терапията върху физическото здраве се проявява в десетки изследвания. Когато децата или възрастните реагират добре на психотерапията, тяхната ДНК се променя. Терапията води до подобрено функциониране на имунната система.  Въпреки че хората с ПТС имат по-малко сиво вещество от тези без ПТС, след терапията количеството сиво вещество беше равно на двете групи.

Терапията е свързана с 21% намаление на сърдечната смърт в десетки проучвания. Освен това подобрява нивата на депресия, тревожност и стрес. Дори има положително въздействие при рак. Хората, които получават терапия (в допълнение към обичайното лечение на рак), живеят значително по-дълго от тези, които не го правят.

Тези открития дават истинска надежда за всеки, независимо колко лоши са емоционалните им наранявания. ДНК, която е повредена толкова силно, колкото при взрива на атомна бомба, може да бъде поправена и пренаписана в резултат на терапията. Имунната система функционира по-добре,  и хроничната болка се намалява. Ако хората развият сърдечно заболяване или рак, психологическите интервенции могат да им помогнат да оцелеят по-дълго.

Но надеждата е за тези, които търсят терапия, а не хапчета. Психоактивните хапчета имат различен ефект върху здравето на хората. Антидепресантите и особено антипсихотиците могат да причинят значително наддаване на тегло. Това увеличава риска от диабет съответно от 30% до 258%. Това е само един от 20 вида неблагоприятни ефекти, вариращи от стомашно-чревни проблеми до повишен риск от остеопороза и фрактури, до сексуална дисфункция, до сърдечно-съдови проблеми и други. Хапчетата могат да предизвикат самоубийствено мислене при млади хора. 

Сега виждаме как моделът на емоционално нараняване може да ви помогне да спасите живота си. В него се казва, че най-големият фактор в 7 от 10-те причини за ранна смърт са емоционалните рани.  Можете да използвате тази истина, за да насочите промените си към по-дълъг и по-здрав живот.

Беше ли ви полезна тази статия?

Print Friendly and PDF

0 Коментара

Login with

Още от Дух и тяло

Top