in

Какво представлява вътрешната енергия ЦИ?

ЦИ – това е тибетско понятие, което назовава материално- духовната субстанция на космоса

В древните тибетски свитъци е записано, че процесите на живота и смъртта могат да се управляват, ако се овладее натрупването и управлението на вътрешната енергия ЦИ.
Тибетските лами живеят дълго. Техният живот се подчинява на магическите закони на природата и космоса, които са 108 на брой. Затова всеки лама се стреми да доживее 108 години- магическото число.
Целият живот на китайците е свързан със ЦИ. Според тях, всеки човек притежава три вида от тази енергия:

  • Първия вид енергия, човекът черпи от космоса- планетите, звездите и Слънцето.
  • Втората ЦИ е така наречената прародителска или наследствена, която се дава от предците и от нея зависи до известна степен продължителността на живота.
  • Третата енергия Ци, човекът получава от храната и въздуха, а енергийните вампири я получават от други хора.

Източната медицина е построена върху представите за циркулация на вътрешната енергия ЦИ. От тяхна гледна точка, тя захранва и лекува всички органи на тялото. Всеки от нас, е изтъкан от нишки енергия, които притежават 72 енергийни канала, по които се движи ЦИ. С нея са свързани така наречените точки, които са за акупунктура  върху повърхността на тялото и са 1600 на брой. Здравето и дълголетието зависят от това как циркулира жизнената енергия ЦИ в основните 12 канала, които са двойни. Наследствената енергия се движи по два меридиана. Човек е здрав , когато ЦИ циркулира нормално по своите меридиани. В 12-те меридиана циркулацията на енергията се подчинява на вътрешен ритъм, на „Биологичния часовник“; във всеки от тях енергията протича не повече от 2 часа в двнонощието, след което преминава в друг меридиан.
В източната медицина е прието, че енергийният кръговрат започва с меридиана на белите дробове, тъй като чрез органите за дишане човекът се намира в постоянен контакт с обкръжаващия го въздух (космоса), който е най- важния източник на енергия. Максимумът и минимумът енергия в един орган са разделени от 12 часа.
Човекът, може да живее толкова дълго, клкото успее да задържа ЦИ- дишането. В тайните древнотибетски свитъци е описана биоенергетиката на дишането и лечебната дихателна гимнастика наречена ЦИ- гун. Тази система се владее изкусно от даосите, хан- будистите и тибетските монаси. Те я държат в тайна и допускат до нея само най- добрите си ученици. За монаха е голяма чест да се обучава в древната система ЦИ- гун.

This post was created with our nice and easy submission form. Create your post!

Какво Мислиш?

0 Точки
Upvote Downvote

Написано от Alex

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

GIPHY App Key not set. Please check settings

    Как да си приготвим Американски палачинки

    Как емоционалните рани причиняват физичеси заболявания и как може да се излекува