in

Какво е цветна бременност?

Всички знаем какво представлява бременността. Тя започва, след като оплодената яйцеклетка се имплантира в матката. Безспорно сигурен знак за това е липсата на менструация. Има обаче случаи, когато някои жени получават кървене или зацапване, като това се случва в самото начало на бременността около 4-та или 5-та гестационна седмица. Наличието на такова кървене обикновено е признак за цветна бременност.

Какво представлява цветната бременност?

За цветна бременност говорим, когато бременността на жената е придружена от наличието на менструация. Тази аномалия може да продължи до около четвъртия месец от бременността или до самото раждане. Много често в такива случаи жената разбира, че е бременна едва, когато коремът ѝ започне да се заобля и да расте. Кървенето при цветна бременност обикновено се появява тогава, когато се очаква следващата менструация, но в сравнение с нея то е много по-слабо, а цикълът е по-кратък.

Какви са симптомите на цветната бременност?

Основно симптомите, които подсказват наличието на цветна бременност са идентични с тези при нормалната бременност. Едни от най-често срещаните от тях са:

 • Умора
 • Гадене
 • Често уриниране
 • Чувствителност на гърдите,
 • Честа промяна на настроението
 • Замаяност
 • Обостряне на обонянието
 • Закръгляне на корема и други.

Много често обаче, те биват пренебрегнати или незабелязани от жените, поради което те самите не разбират, че са бременни.

Какви са причините за появата на цветна бременност?

Много и различни са причините за появата на цветна бременност, като между тях има някои основни фактори:

 1. Доброто и правилно развитие на плода пряко зависи от нивата на прогестерон в кръвта. Липсата на този хормон е една от причините за появата на цветна бременност. Ако това бъде констатирано навреме, то лекарят може да предпише определени лекарства.
 2. Наличието на инфекциозно заболяване също може да е причина за появата на цветна бременност. След преглед и консултация със специалист също могат да бъдат изписани необходимите медикаменти.
 3. Късната овулация също е сред причини за настъпването на цветна бременност.

Има ли опасност за плода и какво може да се направи при констатирана цветна бременност?

В повечето случаи цветната бременност не представлява опасност нито за майката, нито за плода и не се счита за патологично състояние. Това не означава обаче, че не трябва да обърнете сериозно внимание на кървенето, по време на бременността. При съмнения от ваша страна, първото и най-важно нещо, което трябва да направите е да не се притеснявате, защото вълнението и отрицателните емоции няма да се отразят добре нито на вас, нито на бебето ви. След това е добре да се консултирате с лекар специалист, който да определи дали наистина става въпрос за цветна бременност и дали няма опасност от извънматочна бременност или спонтанен аборт. За целта той ще ви прегледа, ще ви разпита, за това дали сте имали болки в корема, какъв е бил цвета на отделения секрет и какво е било количеството му. При необходимост той може да назначи и да направите някои изследвания. Нашият съвет е ако имате пълно доверие на лекаря ви, да останете спокойна и да следвате негови напътствия. Със сигурност той най-добре ще прецени какво е по-добре за вас и за плода, като е възможно да предпише някои лекарства. От вас се иска строго да спазвате всички препоръки и да приемате медикаментите редовно, за да запазите своето здраве и здравето на вашето бебе.

This post was created with our nice and easy submission form. Create your post!

Какво Мислиш?

0 Точки
Upvote Downvote

Написано от Alexandra

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

GIPHY App Key not set. Please check settings

  Кои са сигурните признаци за бременност?

  Как се променя жената по време на бременност?