in

Кои са сигурните признаци за бременност?

Установяването на бременността, особено в самото начало не е никак лесно. Това обаче е от съществено значение за всяка бъдеща майка, тъй като в това състояние тя трябва да стартира промяната в начина си на живот. Много е важно, още от самото начало, бъдещата майка да осигури на своето бебе една здравословна среда, за да може то да се развие правилно. За целта е необходимо да остави на заден план вредните си навици, като пушенето и пиенето на алкохол. Освен това, тя трябва да ограничи приема на някои лекарства, както и да избягва тежка физическа работа или натоварвания.

От друга страна, бременността също оказва влияние и на здравословното състояние на жената. В нея настъпват сериозни хормонални промени, с което тялото ѝ се приготвя за отглеждането на плода и претърпява някои изменения. Ето защо е много важно тя да знае и да разпознава първите признаци на бременността.

Какви са признаците за настъпила бременност

В най-общи линии признаците за настъпила бременност са три вида – възможни, вероятни и сигурни. Възможни са симптомите, при появата на които само може да се предположи, че сте бременна. Вероятни са тези, при появата на които почти е сигурно, че е настъпила бременност, а сигурни са тези симптоми, при които няма съмнение за това, че сте бременна. Нещо много важно, което трябва да знаете е, че много от признаците на бременността са идентични с тези на някои заболявания или състояния. Ето защо е добре да познавате точните симптоми, които са свързани с това състояние и при проявяването им да отидете на преглед и да се консултирате с гинеколог.

Признаците за евентуална бременност могат да се проявят преди пропуснатия цикъл или след закъсняване на менструацията. В първият случай почти никоя жена не усеща промени в състоянието си. Въпреки това и тогава могат да са налице някои симптоми за бременност. Сред тях са :

 • Замаяност
 • Повишаване на апетита
 • Непоносимост към някои миризми и обща промяна в обонянието
 • Сънливост
 • Промени в настроението
 • Напрежение в корема и гърдите

Всички тези симптоми обаче не са специфични само за бременността, а могат да са причинени и от други здравословни проблеми.

Закъсняването на менструацията е един от първите признаци за настъпила бременност. Ето защо при забавяне с повече от 3-4 дни е добре да се направи тест за бременност. Едни от най-честите симптоми, които се проявяват в този период са:

 • Болка в гърдите, която се проявява в резултат на хормоналните промени
 • Гадене и повръщане, което се наблюдава при по-голямата част от бременните жени
 • Запек, който е в резултат от повишаване нивата на прогестерона и промени в кръвоснабдяването на червата, като често той е съпроводен с тежест в корема
 • Болка в долната част на корема
 • Вагинално течение, което е прозрачно, без миризма и не предизвиква сърбеж или болка

Но кои са сигурните признаци за бременност?

Сигурни признаци за бременност

Най-сигурният признак за бременност безспорно е да се види плодът, по време на преглед с ултразвук. Следващият по значение признак, това е, когато започват да се чуват тоновете на бебето, тоест неговото сърцебиене. Други точни признаци за настъпила бременност са:

 • Направата на лабораторен кръвен тест за бременност
 • Повишаване на базалната температура, което започва 14-15 дни, след зачеването
 • Изследване с ултразвук, което се прави между 7 и 12 гестационна седмица
 • Повишаване нивата на ЧХГ в кръвта, което е сигурен признак за бременност.

Ако имате съмнения за бременност и съблюдавате поне няколко от горе изброените симптоми, първо направете тест за бременност, след което направете консултация с гинеколог. Колкото по-навреме разбверете състоянието си, толкова по-ефективни биха били всички съвети за лека бременност.

This post was created with our nice and easy submission form. Create your post!

Какво Мислиш?

2 Точки
Upvote Downvote

Написано от Alexandra

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

GIPHY App Key not set. Please check settings

  Няколко ефективни съвета за лека бременност

  Какво е цветна бременност?