in ,

Какво е извънматочна бременност?

При нормалната бременност след като бъде оплодена яйцеклетката, тя се имплантира в маточната стена и плодът се развива в маточната кухина. Има обаче случаи, в които яйцеклетката се прикрепя към яйчника, в маточната шийка или в коремната кухина. Тази патология е позната като извънматочна бременност. Това състояние е свързано с много рискове и усложнения и има случаи, в които може да доведе и до безплодие.

Какво представлява извънматочната бременност?

Извънматочната бременност се смята и е много опасна за жената. Тя води до редица усложнения, сред които са проблеми с репродуктивната функция, появата на рецидиви, а в някои случаи е опасна и за живота на бъдещата майка. Имплантирането на оплодената яйцеклетка извън маточната кухина може да доведе до разкъсване на органа, в който тя се развива. Според мястото, на което се е имплантирала яйцеклетката се определя и вида на извънматочната бременност. Тя може да бъде коремна, тубарна,  абдоминална, цервикална и други.

За коремна извънматочна бременност се говори, когато оплодената яйцеклетка навлезе в коремната кухина и се прикрепи към някои от органите в нея.  Тя се среща в около 1% от случаите. При тубарната бременност оплодената яйцеклетка се прикрепва във фалопиевата тръба, като такъв вид извънматочна бременност се наблюдава при над 95% от случаите. Цервикалната бременност възниква, когато яйцеклетката се имплантира в областта на цервикалния канал. Такъв вид извънматочна бременност се наблюдава много рядко и обикновено завършва с обилно кървене.

Какви са причините за извънматочна бременност?

За възникването на тази патология при бременността основно са налице функционални или анатомични нарушения, които водят до проблеми с придвижването на яйцеклетката към маточната кухина. Най-често срещаните сред тях са :

 • Възпаление на репродуктивните органи на жената – матката, тръбите или яйчниците. Причините за това са хламидия генитален херпес, гонорея и други.
 • Ендокринни заболявания на хипоталамуса или на надбъбречните жлези
 • Дългото използване на механични вътрематочни контрацептиви или на приемането на хормонални лекарства за предпазване от забременяване или за лечение на безплодие
 • Ендометриоза на матката и други.

Симптоми на извънматочната бременност

Диагностицирането на извънматочната бременност е много трудно, особено в ранен етап, защото в повечето случаи тя не се различава от нормалната бременност. Въпреки това обаче има някои признаци, чиято проява говори за развитието на тази патология и появата на усложнения, което налага търсенето на медицинска помощ. Основните симптоми при извънматочна бременност са:

 • Болки в кръста
 • Подуване на гърдите
 • Повишаване на телесната температура до 37.5 градуса и на базалната температура до 37 градуса
 • Дърпаща болка в долната част на корема, извън месечния цикъл
 • Зацапване, извън периода на менструация
 • Гадене

Тубарна извънматочна бременност например е придружена от кървене поради изтичане на кръв в коремната кухина. В резултат на това се появява остра болка в долната част на корема, която преминава към краката, ануса и долната част на гърба. Болка е придружена с появата на кървене или кафеникаво зацапване.

Как се диагностицира извънматочната бременност?

Диагностицирането на извънматочната бременност в ранен етап става, чрез направата на два теста. Единият определя нивата на прогестерона в кръвта, чиито стойности при нормалната бременност нарастват, а при извънматочната се запазват. Другият тест изследва нивата на ЧХГ, които при нормална бременност нарастват бързо на всеки два дни, докато при извънматочната ЧХГ се повиша по-бавно. Ако направените тестове отчитат наличието на бременност, но ултразвуковият преглед не показва, че в матката има ембрион, то се налага лапароскопско изследване, което се прави през малък разрез в коремната кухина.

Какви са последствията?

Когато е налице извънматочна бременност, ембрионът прораства в тъканта на органа, към който се е прикрепил, а това води до появата на тежко кървене. Критичния срок за операция без появата на усложнения е до 8 гестационна седмица. След това хирургическата интервенция за отстраняване на ембриона нарушава функционалността на органа, което често води до безплодие.

This post was created with our nice and easy submission form. Create your post!

Какво Мислиш?

0 Точки
Upvote Downvote

Написано от Eli

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

GIPHY App Key not set. Please check settings

  Как протича раждането със секцио?

  Какво трябва да вземем за родилното?