in

Как се прави тест за бременност

Тестът за бременност е най-лесния и бърз начин да разберете дали сте бременна. В аптеките и дрогериите се предлагат различни видове тестове от всякакви производители. Те са много лесно достъпни и максимално опростени за употреба в домашни условия. Но за да си направите правилно теста за бременност, първо трябва да знаете какво представлява той и как работи.

Какво представлява тестът за бременност и как работи?

Всички тестове за бременност работят на един принцип – отчитат нивата на  човешкия хорионгонадотропен хормон (ЧХГ), чиито стойности драстично се покачват, когато отделената по време на овулация яйцеклетка се е оплодила. Какво се случва след това?  Веднага след оплождането, яйцеклетка  се спуска към матката, където започва да се прикрепя към стените ѝ. Това е моментът, в който стойностите на ЧХГ започват да се повишават. Обикновено в тялото ни има много малко от този хормон, но веднага щом ембриона се имплантира в матката, количеството му започва драстично да нараства. Нивата на ЧХГ достигат толкова високи стойности, че още след няколко дни, тестовете за бременност започват да отчитат.

Обикновено, имплантирането и покачването нивата на ЧХГ започват от около 5 до 6 дни, след зачеването, но макар и при много малък процент от жените това може да се случи след 7-8 дни.

Кога да си направите тест за бременност?

Както вече споменахме, стойностите на човешкия хорионгонадотропен хормон (ЧХГ) започват да нарастват, след като ембриона се имплантира в матката. В повечето случаи това се става между 6-тия и 12-тия ден, след оплождане на яйцеклетката.

ЧХГ представлява ликопротеин и се състои от две субединици – алфа и бета. И докато алфа субединицата е еднаква с тази на другите хормони, то бета субединицата има способността да се разгражда в бъбреците до фрагменти, които се отделят в урината. Същите тези фрагменти могат да се открият при изследване между 9-тия и 14-тия ден след оплождането. Поради тази причина едва тогава може да се направи и първият тест за бременност.

На пазара се предлагат два вида тестове за бременност – повече и по-малко чувствителни. Използването на по-чувствителни тестове дава възможност, бременността да бъде установена до 2-3 дни, преди очакваното начало на следващата менструация, тоест между 10-ти и 12-ти ден след оплождането на яйцеклетката.  Използването на по-малко чувствителните тестове се препоръчва едва, след като е налице забавяне на менструацията!

Как се прави тест за бременност?

Ако сте нетърпеливи, а то няма как да не сте, и искате да разберете на момента дали сте бременна, но все още няма забавяне в менструалния ви цикъл, то за да получите точен резултат е добре да направите теста за бременност сутринта. Причината е, че през нощта ЧХГ се натрупва повече и в сутришната урина неговите стойности са по-високи. Това означава, че и при евентуално настъпила бременност, резултатите ще бъдат по-точни. Ако все пак решите да направите теста през друго време от деня и се притеснявате дали резултата ще е точен, то е добре да се опитате да не ходите до тоалетната поне за три часа и да не пиете много течности. Така няма да има опасност концентрацията на ЧХГ в урината да се намали и резултата от теста да е неверен. Самия процес е много лесен. По-голямата част от тестовете представляват микро-таблет, който има малко прозорче. Урината се събира предварително в стерилно контейнерче (чашка), след което с помощта на капкомер или пипета се капва в това прозорче. Теста се поставя хоризонтално върху равна повърхност и се изчаква резултата според указанията в листовката.

При тестовете с потапяне, тест лентата се потапя в контейнерчето с урина, задържа се така за няколко секунди, след което се изважда и отново се поставя хоризонтално. Времето за излизане на резултата зависи от вида на теста и от количеството ЧХГ в урината, като това отнема от 30 секунди до най-много 5 минути.

This post was created with our nice and easy submission form. Create your post!

Какво Мислиш?

1 Точка
Upvote Downvote

Написано от Alexandra

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

GIPHY App Key not set. Please check settings

    Каква е връзката на човека с космоса и планетите?

    Няколко ефективни съвета за лека бременност